StoryEditorOCM

sjeverni jadranMeđunarodna konferencija u Sloveniji: čisti vodik kao rješenje održive energetske budućnosti

Piše M. I.
25. svibnja 2023. - 11:18

Velika međunarodna konferencija "Hydrogen ecosystem North Adriatic 2023: Innovation, technology and partnership in action" održana kraj Vipolže u Sloveniji, okupila je oko 200 eminentnih stručnjaka iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Slovačke, Austrije i Belgije, mahom predstavnika vodećih tehnoloških tvrtki u području vodikovih tehnologija, energetske učinkovitosti i energetske tranzicije.

Treće izdanje ove konferencije u fokus je stavilo ubrzavanje aktivnosti vezanih uz razvoj projekta "Dolina vodika Sjeverni Jadran", koji je ranije ove godine proglašen najboljom vodikovom dolinom 2023. godine u Europskoj uniji. Za provoditelja projekta, koji nudi golemi razvojni potencijal regiji sjevernog Jadrana, prijavio se upravo ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu, čiji su predstavnici – članovi Uprave, dr. sc. Ivan Herak i Josip Ostrogović sudjelovali na konferenciji.

Predstavnici kompanija iz sektora energetike, ali i kompanija iz srodnih područja koje u svoje poslovanje uvode tehnologije za razvoj energetske učinkovitost, istaknuli su važnost čistog vodika kao rješenja održive energetske budućnosti. 

"40 godina duga tradicija, kao i kontinuirano implementiranje visokotehnoloških rješenja usmjerenih na održivi razvoj, energetsku učinkovitost te zelenu tranziciju poslovanja, prometnuli su ACI u logičnog partnera u projektu "Dolina vodika Sjeverni Jadran". Uz podršku Vlade Republike Hrvatske, Slovenije i Italije, ACI će najboljem projektu doline vodika za 2023. godinu doprinijeti novom energetskom infrastrukturom čiji je cilj ACI marinu Opatija u Ičićima učiniti samodostatnim i energetski učinkovitim pomorskim čvorištem. Upravo taj model, kojim ne dovodimo samo do očuvanja čistoće mora i okoliša, već i stvaranja zelenijih, održivijih i učinkovitijih modela gospodarenja pomorskim dobrom, naš je krajnji cilj u budućnosti implementirati u sve marine našega sustava, a razvijene će tehnologije ostati kao naše nasljeđe generacijama koje tek dolaze", poručio je dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse ACI d.d.

Regija sjevernog Jadrana zahvaljujući dolini vodika, kao prvom takvom projektu, ima priliku postati važno razvojno odredište Europske unije za razvoj i implementaciju vodikove infrastrukture, ali i za bržu regionalnu i europsku energetsku tranziciju. Upravo zahvaljujući projektu "Dolina vodika Sjeverni Jadran" ACI će se dalje pozicionirati kao regionalni predvodnik energetske tranzicije nautičkog sektora.

20. travanj 2024 02:58