StoryEditorOCM

najbrojniji otpadKemikalije iz opušaka mogu ubiti 50 posto riba koje su im izložene 96 sati. Otpad od elektroničkih cigareta mogao bi biti još pogubniji za okoliš

Piše (H)
12. srpnja 2021. - 08:54

Pušači u svijetu, a pretpostavlja se da je takvih 1,3 milijarde, bace gotovo 4,5 bilijuna cigareta svake godine, pa su opušci najbrojnija vrsta otpada na planetu, ističe organizacija za borbu protiv duhana STOP.

No, i ta poplava opušaka samo je dio štete za okoliš koju izaziva duhanska industrija, ističe STOP, jer ne samo da se duhan uzgaja na područjima s kojih su raskrčene šume, nego njegova proizvodnja degradira tlo i zagađuje zrak, tlo i vodu.

Milijarde stabala svake se godine sruši za proizvodnju cigareta, na što otpada pet posto globalne deforestacije, po STOP-u, koji dodaje da opušci čine oko 20 posto otpada prikupljenog čišćenjem oceana.

Kemikalije koje otpuštaju opušci mogu biti dovoljno otrovne da ubiju 50 posto morske i slatkovodne ribe koja im je izložena 96 sati, pokazala su istraživanja na koja se poziva STOP, a u kojima se opuške namakalo u litri vode 24 sata.

Šteta će vjerojatno postati i veća jer pušenje elektroničkih cigareta postaje sve popularnije, navodi STOP, koji financira Bloomberg Philanthropies i partnerstvo je koje uključuje Sveučilište u Bathu u Britaniji i Globalni centar za dobro upravljanje u kontroli duhana iz Bangkoka.

Otpad od elektroničkih cigareta mogao bi biti ozbiljnija ekološka prijetnja od cigareta, upozorava STOP, jer sadrži metal, elektroniku, plastične patrone za jednokratnu uporabu, baterije i otrovne kemikalije u tekućini.

Uz to, pušenje ubije gotovo osam milijuna ljudi na svijetu svake godine i izaziva značajne zdravstvene troškove, po WHO-u. (H)

17. travanj 2024 00:21