StoryEditorOCM

sedmi dan požaraKataklizmični prizori broda u plamenu: krhotine padaju u more, kontejner koji je ‘doplivao‘ do obale najbolje pokazuje razmjere katastrofe

Piše OM
26. svibnja 2021. - 15:45

Brodu za prijevoz kontejnera X-Press Pearl na kojem ispred obale Šri Lanke već sedmi dan bjesni požar bio je prije izbijanja vatre zabranjen pristup u dvije luke, doznaje Splash247.

Vatra gori čitavom duljinom svega tri mjeseca starog broda nosivosti 2.700 TEU, a vlasnik tvrtke X-Press Feeders pomirio se s gubitkom cijelog plovila.

Brod se zapalio dok je prošlog četvrtka bio na sidrištu ispred Colomba, a jučer je pretrpio eksploziju, što je zahtijevalo brzu evakuaciju posade. Brod je među 1486 kontejnera prevozio i oko 25 tona dušične kiseline.

image
AFP

Krhotine iz zapaljenog kontejnerskog stigle su i do obale, a mještani su upozoreni da ih ne diraju jer bi mogli biti kontaminirani štetnim kemikalijama.

Tim Hartnoll, izvršni predsjednik X-Press Feedersa, rekao je iz Singapura za Splash 247 da je loša ambalaža odgovorna za curenje kiseline, što je posada otkrila dok je bila u Arapskom moru, tisućama kilometara daleko od Šri Lanke.

image
AFP

Otkrivajući istjecanje, kapetan broda potom je kontaktirao dvije luke - Haziru na zapadnoj obali Indije i Hamad u Kataru - tražeći iskrcaj dotičnih kontejnera. Zahtjevi su odbijeni, a brod koji je isporučen iz brodogradilišta u Kini ove veljače krenuo je put Šri Lanke.

"Bio je to slučaj sindroma - nije u mom dvorištu", rekao je Hartnoll.

Dok se spasilački timovi uz pomoć šrilanških i indijskih vojnih snaga bore kako bi smanjili štetu, smatra se da su se kiselina i gorivo izlili u more, a vlasnik broda predviđa da će osiguranje proglasiti stopostotnu štetu i gubitak cijelog broda.

"Najveća prijetnja brodskom kontejneru je vatra na brodu", rekao je Hartnoll.

image
AFP

Zasebni izvor u tvrtki komentirao je: "Ova katastrofa mogla se spriječiti da su te luke izvršile svoju dužnost i prihvatile teret, umjesto da ugrožavaju posadu i brod."

U izvještaju pomorskog osiguravatelja Gard iz studenog prošle godine stajalo je da se požar koji se odnosi na teret u kontejneru sada u svijetu događa u prosjeku jednom u dva tjedna.

Gardov izvještaj izložio je tri glavna razloga za velike vatrene katastrofe. Na prvom mjestu je samozagrijavajući ugljen. Na drugom mjestu su kemikalije koje su pogrešno zapakirane i/ili deklarirane s baterijama koje su navedene kao treći najveći uzrok požara u spremnicima na moru.

image
AFP
19. travanj 2024 18:06