StoryEditorOCM

pojačanje u JadrolinijiKata i Danica zaplovile kvarnerskim otocima

Piše M. I.
16. srpnja 2023. - 16:00

Jadrolinijina flota bogatija je za dva nova katamarana koje je brodar kupio od zadarske Tankerske plovidbe. Žitelji i posjetitelji kvarnerskih otoka već su se imali prilike uvjeriti u maritimne sposobnosti ovih dvaju katamarana koji su sada, promjenom vlasništva, preimenovani u "Kata" i "Danica", piše Novi list.

– Sretni smo i ponosni što obnova brzobrodske flote ide prema zacrtanom planu. Ovi katamarani svakako će pridonijeti povećanju komfora putovanja na državnim linijama Mali Lošinj – Ilovik – Susak – Unije – Martinšćica – Cres – Rijeka i Rijeka – Rab – Novalja, a karakteriziraju ih i poboljšane maritimne sposobnosti te potpuna prilagođenost osobama s invaliditetom. Sve je to dio strateškog cilja zamjene najstarijih katamarana u Jadrolinijinoj floti te očekujemo pozitivne reakcije otočana, ali i svih putnika koji će koristiti ove katamarane, poručio je predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta.

Zapovjednik katamarana "Kata" je Matko Bazmenjak, koji upravo broji dvadeset i osmu godinu staža u Jadroliniji.

– Katamaran je dobar, naravno, i kvalitetniji od onog starog jer nosi puno nove tehnologije, tako da je sve lakše za raditi. Po kapacitetu putnika čak je i nešto malo veći od "Dubravke", a odlikuje ga i drukčiji pogon, ima dva propelera i takozvani ‘direct drive‘, tako da je za manovru puno sigurniji. S ovim katamaranom možemo s više snage doći na rivu, što je osobito važno kad puše i nosi vas vjetar, a podjednako tako snažnije se i brže otisnuti s obale, rekao je zapovjednik Bazmenjak.

Novi Jadrolinijini katamarani izgrađeni su 2019. godine u brodogradilištu Cahaya Samudra u Indoneziji za naručitelja iz Singapura, od kojeg ih je prošle godine otkupila Tankerska plovidba. Dugi su 39 i široki 10 metara, s kapacitetom prijevoza 317 putnika i maksimalnom brzinom plovidbe od 29 čvorova. Ukupna vrijednost nabave oba plovila iznosi 13.420.000 eura bez PDV-a.

Katamaran "Kata" ime je dobio po Kati Šoljić, simbolu patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu, dok je drugo staro slavensko ime izvedeno po nazivu za jutarnju zvijezdu Danicu, ali i prvi hrvatski književni i kulturni časopis.

02. svibanj 2024 18:04