StoryEditorOCM

morske brigeKakva nas očekuje nautička sezona? U sektoru čartera zabrinuti zbog lošeg starta i pada bookinga

Piše OM
9. lipnja 2024. - 10:35

Kakva će biti nautička sezona 2024.? Ako je suditi po prihodima ACI-ja s početka godine, rušit će se rekordi. Gosti iz Skradina i Vodica potvrđuju, njihove marine na vrhu drži visoka razina kvalitete usluga. No, u sektoru čartera raste briga zbog lošeg starta godine, ali i zamjetnog pada bookinga. - objavljuje HRT

Siguran vez nautičarima nije samo potreba.

Marina u Vodicama ugled gradi više od četiri desetljeća, a najvjernijim je gostima i drugi dom.

- Dolazimo već 30 godina i uvijek nam iskazuju dobrodošlicu - grle nas, ljube, rekao je Wolfgang Klier, gost iz Njemačke.

"Na glasu" su među moreplovcima i zbog vrhunskog servisa plovila.

- Ono što nam se zaista sviđa je odlična usluga. Sve je vrlo dobro organizirano, a kako vidite, ovo je i lijepa marina, istaknuo je Thomas Behrend, gost iz Njemačke.

A čipka otoka i uvala šibenskog arhipelaga, kao i prirodni dragulji, Kornati i Krka, poput magične su pozivnice.

- Čisto more, dobra hrana - to ovdje imaju u izobilju. Ovo je zemlja gdje se oni osjećaju jako sigurno, naglasila je Dijana Huljev, recepcionerka u marini.

No, ključ povjerenja je gostoprimstvo. Cijene to i oni, godinama žive vani, no izbrojili su - 367 dana proveli su marini u Skradinu.

- Taj osjećaj, teško mi je izraziti to zapravo. Što nas Skradinu privači? To je jedan osjećaj intimnosti gdje se tako izrazimo, rekao je Željko Kukolja, nautičar iz Njemačke.

image

ACI Marina Vodice

ACI

Nautičke luke našeg najvećega lanca knjiže u predsezoni prihodovni plus od čak 11 posto.

- Zbog Schengena, koji nam je otvoren, imamo jako veliki pritisak gostiju za godišnji vez, a ujedno i za čarter plovila, izjavio je Jakov Jadrešin, regionalni direktor ACI-ja za Šibensko-kninsku županiju.

- Uskrs je bio jako rano. I ako se dan po jutru poznaje, možemo reći da će ova sezona biti odlična, istaknuo je Slaven Bogut, direktor marine u Skradinu. 

No, za čarter tvrtke sezona nije krenula pravim kursom. Booking je u padu i do 20 posto. Razlozi: rast broja plovila, ali i golem skok cijena, od vezova do restorana.

- Nije problem klijenteli koja traži visoku uslugu platiti tu uslugu. Međutim, nama je problem što je kompletno tržište odskočilo, a nisu svi popratili to sa svojom kvalitetom usluga, naglasio je Zlatko Vodanović, zamjenik predsjednice Strukovne grupe nautičkog turizma Županijska komora Split.

Da će i 2024. godina u nautici opravdati očekivanja nadaju se svi. No, do završnog računa plovit će se još barem pola godine.

20. lipanj 2024 09:38