StoryEditorOCM

SEACLEARJadranu volimo tepati da je čist, a nije! Dubrovački znanstvenici sudjeluju u razvoju sustava robota za čišćenje morskog dna

Piše Silvia Rudinović
15. rujna 2021. - 14:06

Sveučilište u Dubrovniku provelo je jutros preliminarno testiranje dijelova autonomnog sustava robota u akvatoriju Lokruma. Sveučilište i Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA) partneri su u europskom projektu SeaClear kojem je cilj razviti autonomnu tehnologiju za prikupljanje otpada s morskog dna i stupca vode, dakle bez ronioca.

Sudionici i suradnici ovog europskog projekta predstavili su danas prototip autonomnog sustava robota, javlja Dubrovački vjesnik.

- Sredozemno more je jedno od najonečišćenijih u svijetu, a Jadran je jedan njegov mali zaljev. Jadranu volimo tepati da je divan i kristalno čist. Divan je, ali nije čist i potrebno mu je puno više brige i puno bolja zaštita. Nevjerojatno je koliko malo ulažemo u jedan tako važan i vrijedan resurs kakav je Jadransko more – rekla je izv. prof.dr.sc Marijana Pećarević, prorektorica za znanost Sveučilišta u Dubrovniku.

image
Marijana Pećarević, prorektorica za znanost Sveučilišta u Dubrovniku

Sveučilište trenutačno ima 40 projekata, među njima dosta upravo vezanih uz istraživanje mora i morskog ekosustava te njegove zaštite. Dubrovački akvatorij je osobito ugrožen zbog morskih struja koje iz drugih zemalja donose otpad.

- Bavimo se svim frakcijama otpada, od onoga koji nam je najuočljiviji, plutajući, na plažama, do onoga kojega ne vidimo, na morskom dnu i mikroplastikom koju, također, ne vidimo, a to su najveći problemi jer nemamo adekvatna rješenja za njihovo uklanjanje iz mora. Upravno zato su važni interdisciplinarni projekti u kojima stručnjaci različitih područja pokušavaju naći nova rješenja uz korištenje nove tehnologije za čišćenje mora i uklanjanje otpada – poručila je Pećarević.

Voditeljica projekta SeaClear za Sveučilište u Dubrovniku, izv. prof.dr.sc. Ivana Palunko, napomenula je kako su zbog korone tek danas, nakon 18 mjeseci, uspjeli napraviti prva zajednička testiranja i to na Lokrumu. Prikupljeno je dosta informacija potrebnih za razvoj algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji, strojnom učenju i autonomnim robotima kako bi razvijali sustav.

Glavni koorodinator projekta, prof. dr. sc. Bart De Schutter s Tehničkog sveučilišta Delft, u Nizozemskoj, naveo je prednosti korištenja nove tehnologije u očuvanju čistoće mora uz pomoć bespilotnih letjelica za nadzor, dva podvodna robota, jedan s kamerom i sonarom a drugi s hvataljkom za prikupljanje i odlaganje otpada, te baznog broda. Osim što je sigurniji za čovjeka, SeaClear sustav je operativno dugotrajniji.

Projekt je podržao župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

18. travanj 2024 02:20