StoryEditorOCM

sisavci u vojsciAmerički mornarički institut analizirao satelitske snimke: Istrenirani dupini premješteni u rusku pomorsku bazu u Crnom moru

Piše Jutarnji.hr
28. travnja 2022. - 10:54

Rusija je dopremila istrenirane vojne dupine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, vjerojatno kako bi zaštitila svoju flotu od podvodnog napada, pokazuje nova analiza satelitskih snimaka, piše Guardian.

Američki mornarički institut (USNI) analizirao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i došao do zaključka da su dvije nastambe za dupine premještene u bazu u veljači kad je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu, prenosji Jutarnji.

Rusija ima dugu povijest treniranja dupina u vojne svrhe i te vodene sisavce koristi za dohvaćanje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Pomorska baza u Sevastopolju je ključna za rusku vojsku, budući da se nalazi na južnom dijelu Krima koji je Moskva zauzela 2014. Prema analizi USNI-ja, mnogi tamo usidreni ruski brodovi, iako su izvan dometa projektila, potencijalno su ranjivi na podmorske napade.

Ukrajina je također trenirala dupine u akvariju u blizini Sevastopolja, u programu koji je proizašao iz sovjetske ere, no koji je napušten 1990-ih.

Tijekom hladnog rata, i SAD i Sovjetski Savez razvili su korištenje dupina čije im sposobnosti eholokacije omogućuju otkrivanje podvodnih objekata kao što su mine.

24. travanj 2024 15:54