StoryEditorOCM

duža rutaIsporuka LNG-a u Europu kasni zbog sukoba u Crvenom moru, tankeri preusmjereni preko Rta dobre nade

Piše OM
27. siječnja 2024. - 12:19

Katar, jedan od najvećih svjetskih izvoznika ukapljenog prirodnog plina (LNG), obavijestio je španjolsko elektroprivredno poduzeće Endesa o kašnjenju isporuke LNG tereta zbog sukoba u Crvenom moru, navodi Reuters, prenosi Pomorac.hr.

Napadi Huti militanata na brodove u Crvenom moru ometaju transport dobara i robe u europske zemlje.

Qatar Energy nedavno je zbog sukoba odlučio krenuti dužom rutom preko Rta dobre nade, a ovaj je tjedan obavijestio Edison i druge kupce u Europi, kao i neke britanske terminale, da će odgoditi ili prerasporediti pošiljke.

“Katar je rekao Endesi da će doći do kašnjenja tankera Al Khor. Odgoda će biti oko 10-12 dana”, rekao je jedan od izvora.

Al Khor, brod od 137.354 cbm, ukrcao je LNG u Ras Laffanu u Kataru 20. siječnja, a sada se očekuje da će stići u Barcelonu 23. veljače nakon putovanja dugog više od mjesec dana, pokazuju podaci LSEG-a.

Ranije u četvrtak rečeno je da bi sukob na Crvenom moru mogao utjecati na isporuke nekih tereta LNG-a jer idu alternativnim rutama, iako se pošiljkama upravlja s kupcima, navodi gCaptain.

LSEG podaci o praćenju brodova pokazuju da Katar nije otpremio LNG terete u Europu preko Crvenog mora od 14. siječnja, te da najmanje pet katarskih brodova koji prevoze LNG trenutno prema Europi plove dužom rutom.

Prošle je godine Katar pokrio samo 3,6 posto španjolske potražnje za plinom, a zemlja još uvijek uživa u velikim zalihama.

“Produljeno preusmjeravanje rute Crvenog mora s Bliskog istoka predstavlja rizik opskrbe za Europu, iako će utjecaj na cijenu biti odgođen dok se europsko skladište plina dovoljno ne iscrpi”, rekao je Kaushal Ramesh, potpredsjednik Rystad Energyja.

Katar do sada nije smanjio izvoz u Europu i očekuje se da će njegov izvoz biti malo veći od razine zabilježene u studenom i prosincu, pokazuju podaci Kplera.

27. travanj 2024 08:30