StoryEditorOCM

prijetnja jadranuInvazivna toksična alga u Istri prekriva morsko dno poput tepiha: može rasti i do 15 milimetara na dan, direktno potiskujući autohtone organizme

Piše Jutarnji.hr
9. rujna 2021. - 10:28

Na području akvatorija sjeverno od Poreča, invazivna zelena toksična alga, grozdasta kaulerpa Caulerpa cylindracea širi se i dalje te stvara gusta naselja, livade koje prekrivaju morsko dno poput tepiha. Naselja ovih algi najrazvijenija su upravo krajem ljeta, odnosno početkom jeseni, doznajemo od stručnjaka pulskog Aquariuma, piše Glas Istre.

Ova se invazivna vrsta u Jadranskom moru pojavila već 2000. godine, a u sjevernom Jadranu u ljeto 2004. i to u luci grada Vrsara. Lani su je stručnjaci Aquriuma zamijetili na dvije lokacije u Medulinskom zaljevu na dubini od 14 metara, prenosi Jutarnji list.

- Upravo zbog toga što nema prirodnih neprijatelja i zapravo uspijeva na svim mogućim staništima, ističem važnost naše posidonije, ali i ostalih zavičajnih vrsta makroalgi koje bi morale prvenstveno zaštiti i tako spriječiti daljnja štetu koju ova invazivna vrsta čini našem morskom dnu, još je tada upozoravala vlasnica Aquariuma i morska biologinja Milena Mičić.

Znanstvena istraživanja pokazala su da tamo gdje raste posidonija većinom ove invazivne alge nema, dok druge autohtone cvjetnice ova napast ipak preraste i one se ne mogu zaštiti jer nemaju takvo korijenje kao što ga ima posidonija, pojašnjava Mičić.

Istraživanja od 2004. do 2014. godine pokazala su u Istri postojanost alge unatoč tome što su tadašnje zimske temperature mora padale do osam stupnjeva. No, periodi s blagim zimama te višom zimskom temperaturom mora pogodovali su širenju ove invazivne vrste.

Koliko je invazivna svjedoči i činjenica da može rasti do 15 milimetara dnevno, direktno potiskujući zavičajne, autohtone sesilne organizme, prvenstveno alge, spužve, koralje, moruzgve i niske vrste cvjetnica, mijenjajući izgled i uništavajući ekološku ravnotežu i biološku raznolikost morskog dna i podmorja. Time se, zaključuje Mičić, nažalost potvrđuje tropikalizacija Sredozemlja uslijed klimatskih promjena i na sjevernom Jadranu, piše Glas Istre.

19. travanj 2024 03:42