StoryEditorOCM

ubojstvo iz nehajaHrvatski pomorac nije kriv za nesreću na Baltiku? Melvan: Ima naših pomoraca koji koriste panamske papire

Piše Ivica Marković
14. prosinca 2021. - 16:43

Dva člana posade britanskoga teretnog broda, 30-godišnji Britanac i 56-godišnji Hrvat, imala su nedopuštenu količinu alkohola u krvi nakon sudara s danskim brodom na Baltičkome moru, u kojemu je smrtno stradala najmanje jedna osoba, te se nalaze u pritvoru, rekao je švedski tužitelj u utorak.

Teglenica "Karin Hoj", duga 55 metara, prevrnula se nakon sudara s brodom "Scot Carrier", dugim 90 metara, blizu otoka Bornholma, u maglovitoj noći, u ponedjeljak.

Jedan od dva člana posade prevrnutog danskog broda pronađen je mrtav u trupu broda. Drugi član posade smatra se nestalim, ali je potraga, u kojoj su sudjelovali brodovi i helikopteri, obustavljena u ponedjeljak ujutro.

Naglo skrenuli...

Švedsko tužiteljstvo sumnja na nekoliko kaznenih djela – nemar u pomorskom prometu, ubojstvo iz nehaja i pijanstvo.

Dva člana posade broda "Scot Carrier", Britanac i Hrvat, zadržana su u utorak u pritvoru, u sklopu preliminarne istrage. Tužitelj do četvrtka mora odlučiti hoće li ih zadržati u pritvoru.

"Osumnjičenici koji se nalaze u pritvoru bili su alkoholizirani", rekao je javni tužitelj Tomas Olvmyr za Reuters.

"Jedna osoba osumnjičena je za grubo pijanstvo na moru na osnovi radnji povezanih s nesrećom", dodao je.

Kako neslužbeno doznajemo za to je osumnjičen Britanac, dok je hrvatski državljanin, prema neslužbenim informacijama zadržan zbog "velikog pijanstva na moru". Odvjetnik koji zastupa hrvatskog osumnjičenika trebao je razgovarati sa svojim klijentom u utorak poslijepodne.

Britanac je osumnjičen po više točaka, uključujući ubojstvo iz nehaja jer je on bio na straži u trenutku sudara nakon čega se prevrnuo manji danski brod.

Njegov odvjetnik nije odmah bio dostupan za komentar.

"Kako stvari sada stoje, dva broda su paralelno plovila, a onda je jedan skrenuo i naletio na drugi", rekao je Olvmyr.

image
Scot Carrier
AFP

Tvrtka "Scotline", u čijem je vlasništvu brod "Scot Carrier", koji je plovio iz Latvije u Škotsku, priopćila je da ima strogu politiku na uporabu droge i alkohola te nultu toleranciju na kršenje propisa.

"U skladu sa standardnim procedurama, svi članovi posade "Scot Carriera" testirani su na drogu i alkohol, a dva člana posade premašuju zakonski limit", rekao je britanskim medijima Marine Holdings, glasnogovornik "Scotlinea".

Prevrnuti brod "Karin Hoj" odvukli su bliže kopnu, a švedska obalna straža planira ga premjestiti na područje na kojemu ga može uspraviti.

"Druga (nestala) osoba vjerojatno nije tamo", rekao je glasnogovornik švedske obalne straže Valdemar Lindekrantz.

"No ne možemo biti potpuno sigurni dok ne uspravimo brod i ne istražimo svaki mogući prostor", dodao je.

Nepoznati papiri

Zbog ovog slučaja kontaktirali smo i Ministarstvo pomorstva RH, ali do glasnogovornice nismo uspjeli doći.

Iz Ministarstva vanjskih poslova smo zamoljeni da pošaljemo upit vezan uz ovaj događaj i da će nam odgovoriti. Onog trenutka kada nam odgovore, odgovor ćemo objaviti.

Upite smo poslali mailom i tvrtki "Scotline", a kontaktirali smo i uvijek susretljivog Nevena Melvana, tajnika Sindikata pomoraca, koji se "razletio" ne bi li doznao nekakvu službenu informaciju o samom događaju i o sudbini hrvatskog pomorca.

– Još uvijek ništa nemam službeno, a neslužbeno znam ono što vidim u medijima. Uputio sam pitanja na razne adrese i očekujem odgovore. Ako je taj hrvatski pomorac na taj britanski brod ukrcan s hrvatskim papirima, onda ga Ministarstvo pomorstva mora imati u svojoj evidenciji, naravno ako im se on prijavio. No ima hrvatskih pomoraca koji koriste, recimo, panamske papire, pa ih Ministarstvo pomorstva ne treba imati u svojoj evidenciji – rekao je Melvan.

image
Scot Carrier
AFP
18. travanj 2024 01:38