StoryEditorOCM

manifestacija u rijeciDrugi Hrvatski ronilački kongres: Cropixovi majstori podvodne fotografije prezentirali su akciju Scuba skener. Provedena i masovna akcija čišćenja podmorja

Piše OM
11. listopada 2021. - 13:02

Drugi hrvatski ronilački kongres, održan prošlog vikenda u Rijeci, ponovo je okupio ronilačku struku i sve zaljubljenike u ronjenje i podmorje.

Više od 250 sudionika iz različitih dijelova Hrvatske i drugih zemalja regije imali su priliku sudjelovati na edukativnim i zanimljivim predavanjima tijekom dva dana trajanja kongresa, piše SCUBAlife.

Svrha kongresa bilo je je objedinjavanje ronilačke populacije nakon situacije koju je uzrokovao koronavirus u cilju promocije ronjenja kao održive turističke aktivnosti. Teme su bile fokusirane na potrebu zaštite prirode i okoliša te zaštitu pojedinih područja, zatim na poslovanje i funkcioniranje ronilačkih centara i klubova u suradnji s državnim institucijama te specifičnosti poslovanja s obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu korona virusom kao i vrlo važan zdravstveni aspekt ronjenja. 

image
Ivana Nobilo/Cropix

Kongres su organizirali agencija Promocija ronjenja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Rijeka, Ronilačkim centrom Marco Polo i Ronilačkim klubom HRVI Nemo- Adriatic. A podržale su ga i brojne institucije RH, tako su pokroviteljstvo kongresu pružila ministarstva gospodarstva i održivog razvoja; turizma i sporta te mora, prometa i infrastrukture, kao i Ravnateljstvo civilne zaštite, Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, istaknuo je kako je u velikoj ekspanziji zdravstveni turizam, kongresni turizam te sportski i rekreativni turizam, dok je ronjenje jedna od rastućih turističkih grana i jedna od važnijih zadaća Ministarstva turizma i sporta je davati podršku ovakvim i sličnim projektima, prenosi SCUBAlife.

Podršku provođenju ovog hvalevrijednog kongresa pružilo je i Ravnateljstvo civilne zaštite, a sudjelovali su i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su se uključili i u najmasovniju ekološku akciju čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner, dok je Ravnatelj civilne zaštite pozdravio organizatore i uzvanike.

- Potrebu za daljnjim razvojem ronjenja u aspektu civilne zaštite i zaštite stanovništva potvrđuju nam brojne i učestale prirodne katastrofe, a zabrinjavajući je podatak da na svjetskoj razini od svih katastrofa 40% čine poplave. Kako bi ublažili posljedice takvih nesreća važno je imati osposobljene timove za traganje i spašavanje u poplavama. “Novina je da smo pokrenuli ustrojavanje ronilačkog tima na razini Republike Hrvatske koji će u svakom trenutku po mobilizacijskom pozivu bio spreman za djelovanje unutar državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite, bilo da je riječ o pružanju međunarodne pomoći, ili intervencijama unutar zemlje”, istaknuo je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

image
Damir Trut
Ivana Nobilo/Cropix

Veliki naglasak kongresa stavljen je na potrebu zaštite podmorja, a upravo ronioci svojim kontinuiranim ekološkim akcijama čišćenja održavaju naše more čistim. Kroz zanimljive panele vezane uz zaštitu podmorja obrađivana je tema potrebe zaštite podmorja i sufinanciranja održavanja ekoloških akcija.

Posebno zanimljiva predavanja bila su ona vezana za podvodnu fotografiju, a Cropixovi fotoreporteri Ivana Nobilo i Srđan Vrančić sudionicima kongresa prezentirali su nedavno završenu veliku akciju Jutarnjeg lista, inspekciju jadranskog podmorja pod imenom  Scuba skener.

Cropixovi majstori podvodne fotografije obišli su cijelu obalu kako bi čitateljima približiti ljepotu podmorja i ronjenje kao aktivnost.

image
Ivana Nobilo i Srđan Vrančić
Vedran Metelko/ Cropix
image
Ivana Nobilo i Srđan Vrančić
Vedran Metelko/ Cropix
image
Korner Jutarnji List Scuba skener
Ivana Nobilo/Cropix
image
Korner Jutarnji List Scuba skener
Ivana Nobilo/Cropix

Nakon završetka kongresa ronioci, sudionici kongresa uključili su se u veliku ekološku akciju čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner koja se održavala na šest lokacija diljem Kvarnera (Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Selce, Novi Vinodolski).

image
Ivana Nobilo/ Cropix
image
Ivana Nobilo/ Cropix
image
Ivana Nobilo/ Cropix
image
Ivana Nobilo/ Cropix
19. travanj 2024 09:17