StoryEditorOCM

PRIPREME ZA SEZONUDok je u ostatku svijeta prvi vjesnik proljeća visibaba ili ljubičica, kod nas je najbolji znak - bager

Piše Milena Budimir
27. travnja 2022. - 13:56

Dok je u svim ostalim dijelovima svijeta prvi vjesnik proljeća - visibaba ili ljubičica, kod nas je najbolji "sinjal" - bager.

Izašli su ne samo na ulice, već i na plaže. Tako jedan od njih kruži i radi na Firulama, što točno, pitali smo Zrinku Lukić iz Odjela za održavanje plaža "Splitske obale".

image
Ante Čizmić/Cropix

- Započeli smo redovito predsezonsko održavanje plaža, pa sada u uvali Firule kao i svake godine ravnamo teren i dovodimo oko 200 tona riječnog pijeska, kako bi nadoknadili onaj dio kojeg je more odnijelo - kazuje nam.

image
Ante Čizmić/Cropix

Za razliku od Firula, Bačvice nemaju problem sa povlačenjem pijeska u dubinu, takve su te naše mikrolokacije. Stručnjaci vele da se i lažina na drugačiji način skuplja i ponaša. Kako god - radova na Bačama neće biti, za tim nema potrebe ove sezone.

image
Ante Čizmić/Cropix

No na POŠK-a je plaža ogoljena, pa će se vraćati žalo. Baš kao i na plažama u Slatinama, u Stobreču i na Žnjanu, o kojima skrbi Splitska obala.

- Tamo ćemo dovoziti kameni agregat iz naših lokalnih kamenoloma, radit će se prihrana i poravnavanje - najavljuje nam Zrinka Lukić. U listopadu ističe koncesija za plažu Ovčice, tako da je moguće da skrb o njoj također preuzme "Splitska obala".

image
Ante Čizmić/Cropix
20. travanj 2024 04:28