StoryEditorOCM

publikacija ics-aČak 90 posto svjetskog kokaina krijumčari se morem

Piše OM
19. travnja 2021. - 08:48

ICS (International Chamber of Shipping) objavio je šesto izdanje publikacije „Trgovina drogom i zlouporaba droga na brodu“; ovo je izdanje u potpunosti ažurirano kako bi pružilo smjernice o tome kako zaštititi brodove i posadu te smanjiti rizik od trgovine drogom na brodu. Također pruža savjete o tome kako odgovoriti na suočavanje s trgovinom droge i zlouporabom droga na moru. Također se piše i o različitim utjecajima i implikacijama pandemije Covid-19, prenosi Pomorac.net.

Komercijalni prijevoz je jedna od glavnih metoda prijevoza ilegalnih droga po cijelom svijetu.

ICS je u priopćenju napomenuo: „Gotovo 90% cjelokupnog kokaina, 45% kanabisa i 30% svih stimulansa u tipu amfetamina, zaplijenjenih u cijelom svijetu od siječnja 2017. do travnja 2020. godine, krijumčareno je morem; unatoč naporima i borbi brodarske industrije protiv toga. Bez obzira na to vode li te aktivnosti kriminalne ili terorističke organizacije, primijenjene metodologije su sofisticirane i dinamične. Uspješni odgovori brodarske industrije i luka moraju biti jednako sofisticirani te zahtijevaju sveobuhvatan i strateški pristup sigurnosti.”

Smjernice opisuju niz specifičnih mjera koje se mogu usvojiti.

Objavljivanje ovog revidiranog vodiča također je došlo u pravo vrijeme. Naime, poklapa se sa završnom fazom suđenja osam članova posade broda MSC Gayane. Proglašeni su krivima za krijumčarenje 20 tona kokaina iz Paname u luku Philadelphia u lipnju 2019. godine u jednoj od najvećih zapljena droge u povijesti SAD-a.

19. travanj 2024 06:56