StoryEditorOCM

akcija ‘mornara‘Čak 60 djece mjesec dana je uživalo u ‘Školi mora‘: naučili su sve o vjetrovima, čvorovima, dijelovima broda, vrstama riba, očuvanju Jadrana...

Piše Sandra Barčot
29. srpnja 2021. - 09:11

Mjesec dana guštala su splitska djeca, njih čak 60, u "Školi mora”, koju je prvi put organizirao splitski Jedriličarski klub "Mornar".

Mališani od 7 do 15 godina, za koje je jedini uvjet bilo plivačko znanje, tri puta tjedno po dva sata svladavali su vještine svojih predaka. Jer onaj tko živi uz more, tko se diči kako smo pomorska zemlja, ne smije reći da ne zna odakle koji vjetar puše, na koju udicu se lovi pirka a na koju "zubonja”, te što je to lantina a što kormilo.

- Naša "školica” obuhvatila je svladavanje raznih vještina vezanih za more. Djeci smo organizirali poduke iz ronjenja ali i ribolova, zatim jedrenja, počevši od najmlađe klase "optimist” sve do velikih krstaša. Imali su priliku probati i kako je to "voziti" brod s kopna, navoditi radio-upravljanu jedrilicu sa joystickom u ruci, šetajući obalom.

image
Djeca su imala priliku probati i kako je to joystickom 'voziti' brod, odnosno radio-upravljane jedrilice

Vjetrovi, čvorovi, vrste riba...

Praksa na moru i uz more nam je bila forte, no uz samo vježbanje proveli smo i interaktivan program gdje su djeca naučila sve o vjetrovima, čvorovima, dijelovima broda, vrstama riba i važnosti očuvanja našeg mora – zadovoljan ovom "školskom premijerom” zbori nam Filip Jurišić, poznati kormilar u klasi "laser”, legendarni Gašo, koji je s grupom redom mladih trenera iz "Mornara” zasukao rukave i organizirao jedinstvenu ljetnu edukaciju.

- Znači kroz četiri tjedna održali smo tri puta tjedno po dva sata treninga, i upravo okončali prvi tečaj u kojem je sudjelovalo 60 djece, te smo već startali s drugom "školicom”, za koju su prijavljena 53 mališana – pojašnjava Jurišić, a mi samo možemo dodati da su reakcije djece, a poglavito roditelja, izuzetno dobre.

Svi su oduševljeni prvenstveno mogućnošću učenja na moru, gdje je praksa glavna, pa će većina djece ostati i dalje u klubu, aktivirat će se kroz mornarevu "Školu jedrenja”, koja se provodi tijekom cijele godine.

image
Ronjenje je bilo sastavni dio prakse
25. travanj 2024 05:46