StoryEditorOCM

Rijedak prizorBrod Atlantske plovidbe prošao ispred Dubrovnika: ‘Pomorcu je to možda jedina prilika u karijeri da prođe pokraj rodnog grada‘

Piše Bruno Lucić/Dubrovački vjesnik
5. prosinca 2021. - 15:19

Dubrovčani su u nedjelju popodne bili svjedoci ne tako čestog prizora. Teretni brod Atlantske plovidbe „Revelin” prošao je ispred Grada pod zapovjedništvom Dubrovčanina, kapetana Roberta Stahora koji je za Dubrovački vjesnik objasnio kako se Dubrovnik našao na 'Revelinovoj' ruti.

- Krcali smo teret u Constanti, a drugi dio tereta u Rijeci. Taj dio smo ukrcali tamo i u dogovoru s Atlantskom plovidbom smo odlučili proći pokraj Grada jer odavno nijedan brod Atlantske plovidbe nije prošao. Rijetko naši brodovi uopće dolaze u Jadran, ovo je bila jedinstvena prilika da to učinimo. Put nas vodi u Kalinjingrad u Baltik i tamo bi trebali biti 18. prosinca navečer, kaže Stahor koji je već 2,5 mjeseca na brodu, a karijera pomorca navršava mu skoro 22. godinu.

image
DML

Od 2012. stekao je čin zapovjednika broda. Naravno, plovidba ga ne ostavlja ravnodušnim.

- To je neopisiv osjećaj, to je jako teško opisati pomorcu kojemu je to možda jedina prilika u karijeri da prođe pored rodnog grada na prekooceanskom brodu. Meni ovo znači jako puno, ne događa se tako često da domaći pomorac brodom prolazi pored Grada, pogotovo s teretnim jer je Dubrovnik turistički grad pa dolaze samo putnički brodovi. Nama je ovo rijetka prilika i velika čast, svi smo vrlo, vrlo uzbuđeni i jako nam je drago, otkriva dubrovački kapetan.

Kiša praćena vjetrom koja je zahvatila dubrovačko područje ne olakšava plovidbu.

- Da je lijepo vrijeme, prošli bismo baš jako blizu Grada, a sad smo morali držati udaljenost radi sigurnosti broda i posade. Da nas je vrijeme 'pogledalo', to bi bilo jako, jako blizu, ističe Stahor.

image
Božo Radić/Cropix

Simbolika prolaska 'Revelina' je to veća jer se događa uoči blagdana sv. Nikole, Dana pomoraca i Dana dubrovačkih branitelja.

- Kao bivšem branitelju, sjećanje na 6. prosinca nije baš ugodno... Čestitam svim sugrađankama i sugrađanima, dubrovačkim braniteljima Dan dubrovačkih branitelja i blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomorca. Pozdravljam sugrađanke, sugrađane, branitelje, pomorce i njihove familije! Također, htio bih spomenuti moju suprugu Anu i moje kćeri Doru i Niku koje također pozdravljam, govori kapetan Stahor ističući kako će posada sutrašnji dan obilježiti svečanim ručkom.

- Sutra ćemo biti u mislima sa svima u Dubrovniku, posebno sa svojim familijama, dodaje kapetan Stahor koji bi se za otprilike mjesec i pol trebao vratiti doma.

image
Božo Radić/Cropix

Pored Stahora, na brodu je nekoliko članova posade iz Dubrovnika: Lujo Šoletić (prvi časnik palube), Antun Staničić (drugi časnik palube), Dinko Tentor (treći časnik palube), Ivo Borovina (vježbenik palube), Adriano Darer (drugi vježbenik palube), Hrvoje Mostahinić (upravitelj stroja) i Drago Kalinić (konobar). Također, još dva člana dolaze iz Dubrovačko-neretvanske županije: Zdravko Galov (vođa palube) je iz Metkovića i Josip Cetinić (elektroničar) iz Vela Luke.

Sveukupno, na brodu su 22 člana posade, dio je i iz Ukrajine. Inače, brod „Revelin” je izgrađen 2016. u Kinšanu u Kini, a plovi pod hrvatskom zastavom. Duljina mu je 180 metara, širina 32 metra, dubina broda je 15 metara, nosivost je 38 795 tona na ljetnom gazu od 10,50 metara. Riječ je o teretnom brodu za rasuti teret, snaga motora mu je 6.100 kilovata, a trenutni teret je soja (31 tona).

Tijekom prolaska, brod je zatrubio te tako pozdravio Dubrovčane, odgovorile su mu i sestre s Danača zvonjavom crkvenih zvona. Također, nekolicina građana okupilo se kako bi pozdravilo brod. 

Kapetanu Stahoru i cijeloj posadi želimo sretan put i mirno more!

image
Božo Radić/Cropix
19. travanj 2024 13:43