StoryEditorOCM

AKCIJA na molatuBibinjski ronioci i mještani s dna Brguljskog zaljeva izronili brdo smeća: popularna estinacija nautičara i mrijestiliše brojnih riba sada ‘lakše diše‘

Piše Mario Vuksan/Zadarski.hr
4. srpnja 2022. - 09:40

Nekoliko traktorskih prikolica različitih plastičnih, gumenih i metalnih predmeta poznatog i nepoznatog porijekla izvukli su u subotu ronioci bibinjskog Ronilačkog klupa „Sv.Roko“, na čelu s predsjednikom kluba Đanijem Iglićem, s dna Brguljskog zaljeva na otoku Molatu, javlja Zadarski.hr.

Ovu ekološku akciju zajednički su organizirali PZ Brgumul, koja ima koncesiju za postavljanje i najam oko 80 plutača za privez plovila u brguljskoj 'vali i DVD Molat odnosno brguljski sezonski vatrogasac Vojmir Maras.

Sa svojim plovilima i mišićima u akciji čišćenja sudjelovali su, naravno, i mješatni Brgulja koji su prevozili smeće s pozicija čišćenja do brguljskoj mula odnosno traktora i ovdašnjeg djelatnika „Čistoće“ Simona Segarića.

image

Eko akcija u Brguljama na otoku Molat

Mario Vuksan/Slobodna Dalmacija

Brguljski zaljev je jedna od najpopularnijih i najsigurnijih nautičarskih destinacija u zadarskom arhipelagu, a površinom je veći nego, primjerice Karinsko more i to za jednu trećinu. To je i jedno od najavžnijih prirodnih mrjestilišta gotovo svih vrsta riba na cijelom Jadranu.

Nije ni čudo da su se tijekom godina, nakon što je tu plovilo i noćilo na desetke tisuća nautičara i ribara, na dnu, inače kristalno čistog mora nakupilo i brda smeća.

Nebriga i bezobrazluk ekološki neosviještenih sezonskih „mornara“ koji, kao, vole netaknutu prirodu je i dalje je, očito, i te kako prisutna i na moru i na kraju.

image

Eko akcija u Brguljama na otoku Molat

Mario Vuksan/Slobodna Dalmacija
16. travanj 2024 10:36