StoryEditorOCM

Početkom svibnjaAdriatic Sea Forum: Dubrovnik će biti glavni grad krstarenja, trajekata i nautičkog turizma

Piše M. I.
7. travnja 2023. - 12:39

Dubrovnik će 4. i 5. svibnja biti domaćin šestog izdanja foruma "Adriatic Sea Forum - Cruise, Ferry, Sail & Yacht", u organizaciji talijanske konzultantske firme Risposte turismo, u partnerstvu s Lučkom upravom Dubrovnik i Gradom Dubrovnikom.

Raspravljat će se o sadašnjosti i budućnosti pomorskog turizma na Jadranu, a očekuje se čak 40 govornika iz 15 zemalja. Pored sedam koji gledaju na Jadran (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora i Slovenija), preko 200 operatera i profesionalaca već je akreditirano iz Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Monaka, Španjolske, Švicarske i Velike Britanije.

U konferencijskom centru dubrovačkog Royal Resorta poduzetnici i menadžeri brodskih kompanija, pomorskih agencija, lučkih terminala, turoperatora, putničkih agencija, marina i malih luka, nautičkih charter kompanija i drugih organizacija pridružit će se predstavnicima Vlade, javnih, nacionalnih i međunarodnih tijela na dvodnevnom događaju koji će sadržavati uz mogućnost povezivanja tvrtki, rasprave o mogućnostima koje treba razviti na Jadranu i o novim načinima na koji se može razvijati pomorski turizam na tom području.

- Posljednjih godina pomorski turizam svjedočio je značajnom ubrzanju i nizu promjena, od širenja digitalne tehnologije do pojave novih segmenata potražnje, zajedno s drugim aspektima, posebno poznatim i privlačnim brendom Jadrana kao turističke destinacije, sa značajnim potencijalom da postane sve konkurentniji u usporedbi s drugim područjima na Sredozemlju i širom svijeta - kazao je direktor Risposte Turisma Francesco di Cesare.

Forum će se otvoriti s prezentacijom rezultata novog izdanja Izvješća o turizmu na Jadranu koji sadrži statističke podatke i informacije koje je Risposte Turismo ažurirao za sve segmente sektora pomorskog turizma.

Predstavit će se i multidisciplinarni strateški projekt upravljanja destinacijom Respect the City - Poštujmo Grad, a sve ostale teme bit će usmjerene ka potrebi za prepoznavanjem formula koje bi mogle uravnotežiti gospodarski rast s održivošću područja i zajednica koje ga okružuju.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Ovogodišnji program sadržavat će i novu sesiju pod nazivom " Što je novo na Jadranu ", u koju će biti uključen niz novih tema za budućnost, kao i završni fokus posvećen pomorskom turizmu u Hrvatskoj, s ciljevima koji će se postići u narednim godinama u svjetlu brojnih razvojnih projekata koji su trenutno u tijeku ili su nedavno završeni. Forum će također pružiti priliku za čuti perspektive Europske komisije za pomorski turizam na Jadranu, kao i tehničke detalje o novom hrvatskom zakonodavnom okviru za pomorski turizam s Josipom Bilaverom, državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Gostovat će: Oleg Butković, Ministar mora, prometa i infrastrukture; Eduardo Santander, izvršni direktor Europske putničke komisije; Kristijan Pavic, predsjednik ACI, Marie-Caroline Laurent, generalna direktorica CLIA Europe; Zeno D‘Agostino, predsjednik ESPO-a, Europska pomorska lučka organizacija i Lučka uprava istočnog Jadrana; Ajka Matijević, osnivač A + Yachting; Athanasios Porfirys, predsjednik uprave Luke Igoumenitsa i David Sopta, Predsjednik i direktor brodarske tvrtke Jadrolinija, Roberto Perocchio, predsjednik ASSOMARINAS, Spyridon Almpertis, potpredsjednik za lučke operacije, planiranje itinerera i upravljanje gorivom Crystal Cruises te drugi.

20. travanj 2024 14:52