StoryEditorOCM

VIDEOZnanstvenici konačno znaju zbog čega se na ovom mjestu uvijek nalazi 20 tisuća hobotnica

Piše VauMijau
24. kolovoza 2023. - 11:02

Znanstvenici su konačno riješili misterij koji ih je mučio - sad znaju zbog čega se deseci tisuća hobotnica sakupljaju na istom mjestu. Riječ je o podnožju podvodne planine nedaleko od obala Kalifornije. Naime, hobotnice imena Muusoctopus robustus (na engleskom se govornom području nazivaju Pearl octopuses) su nevjerojatna stvorenja - okupljaju se na tom mjestu i traže toplu vodu koja curi kroz morsko dno i koriste je kako bi ubrzale dolazak svojih mladih na svijet, prenosi VauMijau.

Istina, to su prvo i pomislili znanstvenici kad su 2018. godine otkrili "vrt hobotnica" u blizini planine Davidson Seamount, drugo od četiri poznata okupljališta dubokomorskih hobotnica. No, nisu mogli dokazati svoju pretpostavku, pa su zato godinama tražili dokaze koji bi je poduprli. Sad su ih konačno našli. Odnosno, ne oni, nego daljinski upravljani robot za dubinsko ronjenje. On je donio dokaze s dna mora.

image
Shutterstock

Naime,svjetloljubičaste ženke hobotnice polažu oko 60 jaja i pričvršćuju ih na golu stijenu, a zatim ih čuvaju dok se ne izlegu. Temperaturne sonde pokazale su da je voda u kojoj su bila okupana jaja u rasponu od 5 do 10 stupnjeva Celzijusa, dok je na manje od metra udaljenosti pala na hladnih 1,6C.

Ponovno pregledavajući pojedinačna gnijezda, tim je uočio da umjesto desetljeća ili više da se izlegnu, kao što bi se dogodilo u vrlo hladnom dubokom moru, bebe hobotnice izlaze iz svojih ugodnih gnijezda nakon manje od dvije godine. Tim se povećavaju njihove šanse za preživljavanje.

Topla voda dolazi iz hidrotermalnih izvora, koji nisu tako užareni kao hidrotermalni izvori.

- Nikada nije toliko super vruć da se jaja skuhaju - kaže za Guardian Jim Barry, voditelj istraživanja.

Na temelju fotografija koje pokrivaju mali dio lokacije, Barry i članovi njegova tima procijenili su da u vrtu boravi oko 20 tisuća hobotnica, što je najveće okupljalište ovih životinja koje su znanstvenici otkrili.

Kamere ostavljene među gnijezdima pratile su dolaske i odlaske mekušaca. Tijekom cijele godine pristizale su nove odrasle ženke i mužjaci. Nikad nisu viđeni kako se hrane i nikada im se nisu pridružile manje hobotnice, što ukazuje da se mjesto koristi isključivo za parenje i gniježđenje.

26. travanj 2024 21:56