StoryEditorOCM

ekološka katastrofaVeliko zagađenje mora u filipinskom tjesnacu: nafta iz potonulog tankera ugrozila 1700 vrsta riba!

Piše M. I.
20. ožujka 2023. - 11:15

Nafta koja je izlila iz potonulog tankera Princess Empress stigla je do obala otoka Isla Verde duž tjesnaca Verde bogatog morskom bioraznolikošću, objavila je filipinska obalna straža. Morski koridor dom je 1700 vrsta riba, 300 vrsta koralja i 36 morskih zaštićenih područja.

Tanker je potonuo 28. veljače u olujnom nevremenu kod otoka Mindoro nakon što je ostao bez struje. Na domaćoj plovidbi prevozio je 900 tisuća litara industrijskog loživog ulja, čak 100 tisuća litara više nego što je prvotno objavljeno.

- Prognoza je da će se izlijevanje nafte proširiti jer, prema našoj procjeni, još nije sve iscurilo - upozorio je kontraadmiral Armand Balilo iz filipinske obalne straže.

Navodno je brod jako star, spreman za rashodovanje, a u vlasništvu je RDC Reield Marine Services sa sjedištem u Manili. Kako piše splash247.com, nije imao dozvolu za rad prije nego što je krenuo na svoje sudbonosno putovanje.

Profesorica Irene Rodriguez s Instituta za znanost o moru na Sveučilištu Filipini upozorila je da bi izlijevanje nafte, koje se širi na popularna turistička odredišta, moglo potrajati čak tri godine da se očisti.

24. travanj 2024 20:42