StoryEditorOCM

neobičan projektRaj za ronioce i ribe: u Meksičkom zaljevu grade veliki umjetni greben - od starih brodova!

Piše M.I.
19. siječnja 2023. - 09:27

Proteklih dana, nedaleko Destina, luke na floridskoj obale Meksičkog zaljeva, potoljen je 55-metarski brod Manta, inače isluženi brod koji se koristio za istraživanje nafte i plina.

Brod je jednim dijelom potopljen na 33 metra dubine, a dijelom na 16 metara, i to kao dio umjetnog grebena, piše getthecoast.com.

Neobičan je to projekt tamošnjih vlasti koje koriste stare brodove, maone i druge objekte koju su nekad služili na moru, s ciljem stvaranja velikog umjetnog grebena koji će služili roniocima u rekreativne svrhe, ali i stvaranju novih staništa za riblji svijet.

image

Arhivske fotografije potapanja brodova

Alex Fog/Scubadiving.com

Brod Manta izgrađen je 1976. godine, a prije potapanja prošao je detaljnu obradu kako na njemu ne bi ostalo opasnih kemikalija i tvari, štetnih za morski ekosustav.

- Ovdje na sjeverozapadu Floride stvarno nam nedostaju oni prirodni grebeni koje možda imaju drugi dijelovi države i druge zemlje, pa se oslanjamo na ove umjetne grebene kako bismo stvorili staništa za one komercijalno i rekreacijski važne vrste o kojima industrija ovdje u Destinu toliko ovisi. Uostalom, potapanje ovakvih plovila stvaraju se nova staništa za ribe, a svim zaljubljenicima u ronjenje pruža se prilika za atraktivan zaron - rekao je Alex Fogg, upravitelj obalnih resursa.

Plan okruga Okaloosa kojem pripada i grad Destin, nije novost. Cilj je stvoriti oko 400 umjetnih grebena u blizini obale.

Morsko dno uz obalu Destina je pješčano. Umjetni grebeni stvaraju staništa za ribe, ali i pospješuju rast koralja i školjki.

Kako bi se spiječilo bilo kakvo zagađenje mora, kod formiranja umjetnih grebena koriste se čak i modularne strukture izrađene od posebne vrste betona neškodljivog za more, dok svaki brod koji se potapa prolazi dugostrajnu obradu čišćenja od štetnih tvari, prenosi scubadiving.com.

image

Detalj s jednog potopljenog broda

Alex Fog/Scubadiving.com
23. travanj 2024 21:41