StoryEditorOCM

Dan HRM-aU Makarskoj uprizorena spektakularna pomorska bitka Neretvana i Mlečana iz 887.godine

Piše Dada Batinić/SD
20. rujna 2023. - 09:51

Grad Makarska obilježio je Dan Hrvatske ratne mornarice svečanim programom koji je počeo još u jutarnjim satima, a Makarani i ostali posjetitelji mogli su razgledati HRM-ov brod “Cetina”. Taj desantni brod – minopolagač izgrađen je u splitskom Brodogradilištu specijalnih objekata, može prevesti oko 300 vojnika i namijenjen je za transport oružja i opreme (tenkova, topova, minobacača...)

Najimpresioniranija publika bila su djeca iz vrtića i nižih razreda osnovne škole kad su im ljubazni časnici pokazali dva dvocijevna topa AK-230, četverocijevni top M-75 i četverostruki lanser MTU-4 za protuzračne projektile. Na zapovjednom mostu djeca su “vozila” brod, dodavala gas, a za potpuni užitak nedostajala im je samo kapetanska kapa. Na mnogim ručicama vidjela se “tetovaža” kita ili morskog psa, a od časnika su doznali da za vrijeme plovidbe oko broda često plivaju dupini, a tek daleko na pučini ponekad sretnu i morskog psa.

Josipa Puharić Bošnjak na brod je povela sina i svoj 2. a razred, a Božena i Josipa Vitlić dovele su svoje učenike iz 2. b i 2. c razreda Osnovne škole Petra Perice iz Makarske.

– Svake godine idem na brod i učenici su uvijek oduševljeni. Mornari su pažljivi i susretljivi prema djeci, pomažu im popeti se na palube, uhvate ih pri spuštanju i odgovaraju na sva pitanja. Djeci se sviđaju njihove uniforme i čizme, sve im to izgleda kao iz filmova. Sama veličina broda također ih impresionira, kao i red i pravila koji vladaju na brodu. Najveće oduševljenje izazvali su topovi, što je i očekivano. Mi se unaprijed pripremimo za ovaj posjet, pa su djeca u školi već i crtala brod HRM-a – kaže učiteljica Josipa.

Turista gotovo da je bilo više nego domaćih, a Poljakinja Paulina došla je u obilazak broda s momkom.

– Sviđa nam se kapetanova kabina. U Poljskoj nikad nisam imala prilike ući u brod, vidjela bih samo vanjski dio. Volim vojna vozila i plovila, a dosad sam uživo vidjela samo tenk.

Njezin partner Vasil je iz Ukrajine.

– Nama bi sada dobro došao jedan ovakav brod. Čini mi se da je ovo vrhunski opremljeno plovilo, meni je za čistu desetku. Volio bih da nam dođe pomoći – kratko je prokomentirao Vasil.

– Za mene je malo strašno vidjeti ovakav brod, ali razumijem da je nužno imati ga za obranu zemlje. U moje vrijeme moralo se ići u vojsku i odslužio sam 15 mjeseci kopnene vojske kad je vojna obaveza bila na snazi. Uvijek me je impresioniralo kako se neki ljudi spremno odazivaju za obranu domovine. Sviđa mi se ime broda jer za mene je Cetina najljepša rijeka u Hrvatskoj. Imam prijatelje u Kostanjama i puno vremena provodim uz Cetinu – kaže Ralph iz Njemačke.

Petar Gudelj došao je iz Tomislavgrada (BiH) vidjeti brod “Cetina”:

– Služio sam u JNA u Puli, zatim sam prebačen u Seget Donji kod Trogira i razumijem se u vojne brodove. Ovo je odličan brod.

Njegova supruga Ljerka dodala je:

– Nikad nisam imala priliku vidjeti ovako nešto uživo jer smo živjeli u Njemačkoj. Posebno me se dojmila kapetanova kabina i ljubaznost časnika.

Mnoga djeca rekla su nam da vole časnike jer čuvaju Jadransko more od neprijatelja i od morskih pasa. Odrasli posjetitelji u brod su gledali sa strahopoštovanjem i zanimanjem, a uprizorenje pomorske bitke između neretvanskih Hrvata i Mlečana koje je uslijedilo u večernjim satima privuklo je i jedne i druge.•

27. travanj 2024 22:51