StoryEditorOCM

InfrastrukturaU Kolumbiji će graditi tunel za kontejnere, kao alternativu Panamskom kanalu

Piše OM
25. studenog 2022. - 10:48

Zergratran, američka start-up tvrtka sa sjedištem u Floridi, traži investitore za projekt izgradnje infrastrukture za transport kontejnera u Kolumbiji vrijedan 15 milijardi dolara, koji bi trebao postati alternativa Panamskom kanalu, prenosi Pomorac.hr.

Puerto Internacional Las Americas (PILA) projekt je izgradnje tunela koji bi koristio sustav Maglev, tehnologiju magnetske levitacije koja se koristi u željezničkom prometu. Tehnologija bi se koristila za transport kontejnera između potpuno automatiziranih luka na atlantskoj i pacifičkoj obali sjeverne Kolumbije u manje od 30 minuta, a podzemni tunel služio bi kao svojevrsna alternativa Panamskom kanalu.

"Bit će to distribucijski centar za uvoz i izvoz robe iz Južne Amerike, a luke će biti prve svjetske luke koje će nuditi samo biogoriva", kažu iz Zergratrana.

Projekt je nastao kao odgovor na nedostatak dodatnih pomorskih trgovačkih ruta te zagušenjima u pomorskom prometu koja su česta oko Panamskog kanala. Očekuje se da će tehnologija, koja se već koristi za brze vlakove, omogućiti brži, jeftiniji i učinkovitiji transport.

20. travanj 2024 09:41