StoryEditorOCM

veća od kipa slobodeU Južnom kineskom moru započela s radom najveća vjetroturbina na svijetu! Pogledajte video

Piše OM
4. kolovoza 2023. - 10:40

Trenutno najveća vjetroturbina na svijetu, MySE 16-260, koju je razvila kompanija Ming Jang, sredinom mjeseca počela je raditi u Južnom kineskom moru. Prema priopćenju kompanije, promjer rotora ove vjetroturbine iznosi 260 metara, dok su lopatice dugačke 123 metra.

Visoka je 152 metra. Usporedbe radi, Kip slobode u New Yorku visok je “samo” 93 metra. Ali osim veličine, impresivna je i snaga vjetrenjače, koja iznosi 16 MW, piše B92, a prenosi Poslovni.

Svaki put kada napravi pun krug u elektromrežu šalje preko 30 kilovat-sati struje. Procjenjuje se da će godišnja proizvodnja vjetroturbine dostići 67 gigavat-sati što je dovoljno za napajanje strujom 80.000 stanovnika, navodi portal Klima101.

Naravno, ni njen doprinos borbi protiv klimatskih promjena neće biti zanemariv: kako se navodi, u tijeku godine vjetrenjača će uštedjeti oko 56.000 tona ugljikova-dioksida.

Može podnijeti tajfune koji pušu preko 280 kilometara na sat, što je izuzetno bitno imajući u vidu lokaciju vjetroparka u sklopu kojeg se nalazi. Na tom području, navode mediji, preko 200 dana godišnje pušu izuzetno jaki vjetrovi.

Kako bi se pripremila za tajfune i jake vjetrove, vjetroturbina je opremljena s tisuću senzora. Oni će, koristeći tehnologiju digitalnog blizanca, omogućiti da se vjetrenjača prilagodi vremenskim uvjetima, čime se unapređuje njena efikasnost i izdržljivost.

Nova vjetroturbina je status najveće preuzela od vjetrenjače s rotorom od 252 metra.

Međutim, kompanija Ming Jang je početkom ove godine najavila da radi na razvoju još veće vjetroturbine, kapaciteta 18 MW, čiji će rotor biti preko 280 metara, dok će dužina lopatica biti 140 metara.

29. travanj 2024 19:33