StoryEditorOCM

SVE JE SNIMLJENOTigrasti morski pas povratio ješca i šokirao znanstvenike: ‘Ovo je prvo takvo svjedočanstvo...‘

Piše OM
7. lipnja 2024. - 08:47

Znanstvenici su u četvrtak objavili da su prilikom istraživanja morskog života u blizini otoka Orpheusa na sjeveroistočnoj obali Australije svjedočili kako tigrasti morski pas povraća kljunatog ješca.

Tim istraživača s australskog Sveučilišta James Cook (JCU) u svibnju 2022. promatrao je srednje velikog tigrastog morskog psa kako povraća još uvijek cijelog, mrtvog kljunatog ješca, za što sveučilište vjeruje da je “prvo takvo svjedočanstvo na svijetu”.

“Bili smo prilično šokirani onim što smo vidjeli. Zaista nismo znali što se događa”, rekao je biolog mora Nicolas Lubitz u priopćenju sveučilišta za javnost.

Lubitz kaže da je uspio fotografirati u trenutku kad morski pas iz usta izbacuje ješca, na kojoj se u vodi vidi obris ove životinje iz reda jednootvora.

Istraživač kaže da može samo ponuditi objašnjenje da je morski pas od tri metra ješca zgrabio dok je plivao u plitkim vodama kraj otoka jer je još uvijek bio čitav kad ga je morski pas povratio.

“Bio je to potpuno netaknut ježac, sa svim svojim bodljama i nogama”, rekao je. “A morski pas je bio pristojne veličine, ali ipak ne i masivan. Vrlo se rijetko dogodi da povrate hranu, ali ponekad, kad su pod stresom, mogu.”

“U ovom slučaju, mislim da mu baš nije odgovaralo imati ješca u grlu”, objašnjava Lubitz.

Tigrasti morski psi su strvinari poznati po tome da jedu širok raspon plijena, pa čak i neprobavljive predmete. Prema JCU-u, dokumentirano je kako gutaju razne predmete, automobilske gume, registarske pločice, pa čak i jedan mali TV ekran. 

20. lipanj 2024 12:59