stdClass Object ( [id] => 1329751 [title] => Svi pričaju o ‘Eldori‘: jedriličar iz Splita objavio putopis pun mistike i nevjerojatnih zgoda [alias] => svi-pricaju-o-eldori-jedrilicar-iz-splita-objavio-cudnovati-putopis-pun-je-mistike-i-nevjerojatnih-zgoda [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sani Delić dugogodišnji je splitski jedriličar, ali i veliki pustolov. Svi oni zaljubljenici u more zasigurno su već čuli za ovog moreplovca koji je nedavno na Mediteranskom festivalu knjige predstavio svoju prvu knjigu, zapravo bolje rečeno putopis naziva "Eldora".

E sad vas sigurno zanima što je to Eldora? I nas je, a to je bilo jedno od prvih pitanja koje smo pitali Sanija. No, recimo prije toga kako će ova knjiga zasigurno biti štivo koje će brojni nautičari i oni koji vole morska prostranstva pročitati u dahu. Naime, "Eldora" je i putopis duboko uronjen u cijeli Mediteran, njegovu povijest i mistiku, antiku i nautiku, priča je to o iskušenjima koja mijenjaju čovjeka kao i o spoznajama koje ne stanu u svakodnevno iskustvo.

– Radi se tu o jednom geopovijesnom, ali i duhovnom putovanju koje ne može biti završeno, ali na koje je nužno otisnuti se – kaže Delić.

Putopis je to od Spita do turskog Marmarisa, pa jedrilicom natrag kroz Otrant, s neželjenim skretanjem u Italiju i dalje sve do Trogira. Ovo uzbudljivo putovanje, stoji u najavi knjige, nadilazi puko premještanje broda od točke A do točke B, pa bilo to i po najolujnijim morima i kroz meteorološke fenomene poput Mjesečeva oka, riskirajući glavu u susretima s talijanskim švercerima ili pak na kopnu s grupom siledžijski nastrojenih bajkera.

---

image

Putopis je to od Spita do turskog Marmarisa, pa jedrilicom natrag kroz Otrant, s neželjenim skretanjem u Italiju i dalje sve do Trogira

Jakov Prkić/Cropix
---

Glavni junaci su naš sugovornik Sani i Šimun koji prolaze kroz avanture i stječu povjerenje, poznanstva i prijateljstva gdje god kročili ili se usidrili.

– Od djetinjstva sam opčinjen putopisima, vodio sam puno dnevnika o svojim morskim dogodovštinama i sve sam pažljivo bilježio. Za vrijeme COVID-a imao sam kao i svi višak slobodnog vremena, pregledao sam sve te dnevnike i tako je nastala "Eldora" – veli nam Sani.

Vratimo se sad na samo ime Eldora. Obećali smo vam to na samom početku ovog teksta, pa ne bi bio red da pogazimo to obećanje.

–​ Eldora je ime broda kojim sam putovao Mediteranom i opisao ga u detalje, od tehničkih podataka o vjetru i vremenu pa do raznih susreta. No, to nije samo putovanje već i prelazak u jedan drugi svijet. Znate, kad čovjek napravi sto milja brodom ulazi onda u drugu vremensku dimenziju, jer na moru postoje samo dan, noć, vrijeme, nevrijeme, kad ima ili nema sunca. Utonete u totalno paralelni svijet, odmaknut od ovog zemaljskog u kojem se ponekad čak javljaju i nepostojeći likovi – ističe Delić.

Situacije koje su tamo opisane teško se mogu ponoviti, jer se događaju u određenom trenutku. Da je tu bio netko treći, vjerojatno bi sve opisao drukčije, ali Sani je u knjigu unio sebe, i svoje zanimanje za ljude. Njegov izdavač kaže da je ovo knjiga i za "avanturiste s kauča", ali i za učenje o arheologiji i drevnim kulturama, sve do mistike i meteoroloških fenomena. Knjiga je istodobno i splitska i svjetska.

---

image

Glavni junaci romana su naš sugovornik Sani i Šimun koji prolaze kroz avanture i stječu povjerenje, poznanstva i prijateljstva gdje god kročili ili se usidrili

Jakov Prkić/Cropix
---

– Svi koji su iz Splita žive u arheologiji, ona je stalno oko nas, dio smo svijeta od antike do danas. Mediteran je mjesto na kojem se sve to isprepliće, i stvara se duh u kojem prepoznajemo jedni druge – govori Sani.

Pitamo ga u kojem se trenutku života zaljubio u jedriličarstvo.

– Recimo da mi je to bilo i preodređeno jer mi je otac bio brodograditelj i bavio se brodovima. Tako sam počeo jedriti još kao dijete i puno sam vremena provodio u radionici. U jednom trenutku sam se bavio i prebacivanjem brodova po Mediteranu. More vas zavoli, ja ne mogu zamisliti svoj život bez mora, baš kao pokojni Oliver. Ujutro čim se probudim pogledam kroz ponistru i vidim more. Jadran zaslužuje ogroman respekt, tko ovdje nauči jedriti, spreman je za sva mora svijeta. To je jedno od svjetskih mora koje ima epitet humanog mora, iako je tu na tisuće duša stradalo, puno je hridi, svega… Znate da sam u Jadranu čak vidio i prave pravcate sirene, žive sirene.

Šalite se?

– Ne, ne, ne šalim se, to sve možete pročitati u knjizi – zagonetno će Delić, dodajući kako je za njega najvažnija riba Mediterana dupin jer je simbol slobode i ljubavi.

Njegovo jedrenje ovisi o trenutku.

Svoju je ljubav prema moru prenio i na tri kćeri.

– One su sve prošle školu jedrenja i samostalne su, drago im je jedriti, idu po regatama, super se snalaze. Kako je moj otac prenio ljubav prema jedriličarstvu na mene, tako samo i ja na njih. Iako, nisam ništa htio forsirati, očito je to nama Delićima u krvi – smije se naš sugovornik.

Već je počeo raditi na nastavku "Eldore", a zadovoljan je reakcijama čitatelja na knjigu. Otkriva nam kako je jedan od prvih koji je imao prilike pročitati rukopis "Eldore" prije nego što je otišao u tisak bio njegov vjenčani kum i prijatelj, legendarni bivši pjevač "Daleke obale" Marijan Ban.

---

image

Jedan od prvih koji je imao prilike pročitati rukopis "Eldore" bio je njegov vjenčani kum i prijatelj, legendarni Marijan Ban

Privatni album
---

– Mi smo obostrani kumovi. On je isto jedriličar, i to vrsni. Znamo se još od ranog djetinjstva, skupa smo sjedili u klupi u osnovnoj školi. Često bismo se susretali na moru kao dječaci, kad smo imali 15-16 godina išli smo na regate, jedan dulji period smo i zajedno plovili. Osobno sam mu odnio knjigu na sticku, prebacio je to na kompjuter. Javio mi se poslije deset dana i rekao "Slušaj, pročita sam onu tvoju knjigu".

– I sad ja čekam, asti srca šta će mi reć… Što ako mi kaže "Ajde zabiji brokve, ostavi se knjiga". A on me pohvalio, čestitao mi i poručio da je ponosan što me poznaje. Da moram nešto malo doraditi u knjizi, ali je obvezno izdati. I tako je sve krenulo. Eto, Ban me na neki način ohrabrio da "Eldora" ugleda svjetlo dana, da nije bilo njega, možda bi još ostala u obliku mojih starih dnevničkih zapisa koji su doma skupljali prašinu – zaključuje Sani Delić.

---

Isječak iz knjige

Brod se kao igračka zarotirao za devedeset stupnjeva, jarbol je vrhom dotaknuo površinu mora, a oni više nisu ležali nego su stajali, uspravljeni. Huk je bio zaglušujući.

Zvuk je donekle održavao realnost, jer je sve drugo bilo izvanvremenski. Nije bilo nikakva valjanja, nikakva posrtanja, nikakva naglog pokreta, samo pritisak i zvuk.

Brod se ponašao kao kapsula, nije propuštao more, samo je polegnuto ležao, ničice pao pred bogom. Trajalo je to tko zna koliko, kako to uopće izmjeriti i kojim mjerilom.

Lebdjeli su u paralelnom svijetu i čekali hoće li doći do eksplozije ili stišavanja. Očekivali su eksploziju za koju se ne možeš pripremiti, jedino je svjesno i otvorenih očiju možeš dočekati i tek onda vidjeti nastavak.

Vibracije su se pojačavale, vibrirao je cijeli brod i oni skupa s njim. Nastala je kulminacija tutnjave i trešnje, vrhunac prolaska kroz najviši stadij, a onda se osjetilo da prolazi i da neće biti praska.

Brod se polako počeo ispravljati, a bol u ušima jenjavati. Huk nije posustajao, ali je bilo lakše. Kad se brod uspravio, Sani je ostao na nogama i izišao.

− Sada treba uhvatiti rep. Ti ostani ovdje − rekao je Šimunu i uhvatio se kormila.

More je još bilo udubljeno od sile iz visine, oko je odlazilo i uskoro će u udubinu nahrupiti gromade sjevernih valova. Ako ih to uhvati, onda je i potpuno prevrtanje sasvim moguće. Sani je to znao. Odmotao je malčice jedra, samo toliko da vjetar okrene pramac i uhvati se podtlaka hladnog mlaza.

Brod je to radosno prihvatio i pojurio na repu oka. Preduhitrili su nadolazeće sjeverne valove i nastavak orkanske bure dočekali na repu oka koje ih je sada vuklo. Između njih i udara bure nastao je djelić stisnuta zraka, iza njih je neka vrsta tampona, a ispred je bila zaprega od tisuću konja.

Da su samo malo zakasnili, oko bi otišlo, a oni ostali bombardirani valovima. Ovako su uhvatili krijestu repa i zalijepili se oku na leđa. Nastalo je sveopće prštanje pjene, brod je nezaustavljivo glisirao postavši sastavnim dijelom oluje.

Pogonio ih je olujni flok, ne veći od kvadratnog metra, a brzina broda bila je svjetlosna. Nedostatak ovog sistema jest to što nije vječan, da je vječan ostali bi vječno u oluji i ne bi se više nikada vratili, međutim, brzina uvijek počne opadati, a oko bježati i nestajati.

Brod je posustao, svjetlost oka raspršila se i nestala, a tampon između njih i bure je izvjetrio. Vjetar i valovi su ih sustigli, opet su se valjali, posrtali i čvrsto držali.

---

---

image

‘More vas zavoli, ja ne mogu zamisliti svoj život bez mora, baš kao pokojni Oliver‘

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => avanture moreplovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => avanture moreplovca 2 0 5611 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-11 12:09:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Vinko Paić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-12 06:26:51 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-12 06:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitski jedriličar izdao knjigu: 'U Jadranu sam viđao prave sirene!' Njegov kum Marijan Ban prvi je sve pročitao [metakey] => sani delić, eldora [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25816328.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25728370.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25728377.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25728378.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25816326.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25816327.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Eldora\u00a0je ime broda kojim sam putovao Mediteranom i opisao ga u detalje, od tehni\u010dkih podataka o vjetru i vremenu pa do raznih susreta\u2018<\/p>","

Putopis je to od Spita do turskog Marmarisa, pa jedrilicom natrag kroz Otrant, s ne\u017eeljenim skretanjem u Italiju i dalje sve do Trogira<\/p>","

Glavni junaci romana su na\u0161 sugovornik Sani i \u0160imun koji prolaze kroz avanture i stje\u010du povjerenje, poznanstva i prijateljstva gdje god kro\u010dili ili se usidrili<\/p>","

Njegov izdava\u010d ka\u017ee da je ovo knjiga i za \u201davanturiste s kau\u010da\u201d, ali i za u\u010denje o arheologiji i drevnim kulturama, sve do mistike i meteorolo\u0161kih fenomena<\/p>","

\u2018More vas zavoli, ja ne mogu zamisliti svoj \u017eivot bez mora, ba\u0161 kao pokojni Oliver\u2018<\/p>","

Jedan od prvih koji je imao prilike pro\u010ditati rukopis \u201dEldore\u201d bio je njegov vjen\u010dani kum i prijatelj, legendarni\u00a0Marijan Ban<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","31:35","57:20","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25816328_1920.jpg":"1920x1080","k_25816328_1280.jpg":"1280x1280","k_25816328_1024.jpg":"1024x1024","k_25816328_640.jpg":"640x640","k_25816328_480.jpg":"480x480","k_25816328_340.jpg":"340x340","k_25816328_220.jpg":"220x220","o_25816328_1280.jpg":"1280x853","o_25816328_1024.jpg":"1024x682","o_25816328_640.jpg":"640x426","o_25816328_480.jpg":"480x320","o_25816328_340.jpg":"340x226","o_25816328_220.jpg":"220x146","h_25816328_1280.jpg":"1280x854","h_25816328_1024.jpg":"1024x683","h_25816328_640.jpg":"640x427","h_25816328_480.jpg":"480x320","h_25816328_340.jpg":"340x227","h_25816328_220.jpg":"220x147","pp_25816328_1280.jpg":"1280x1628","pp_25816328_1024.jpg":"1024x1303","pp_25816328_640.jpg":"640x814","pp_25816328_480.jpg":"480x611","pp_25816328_340.jpg":"340x432","pp_25816328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_25728370_1920.jpg":"1920x1080","k_25728370_1280.jpg":"1280x1280","k_25728370_1024.jpg":"1024x1024","k_25728370_640.jpg":"640x640","k_25728370_480.jpg":"480x480","k_25728370_340.jpg":"340x340","k_25728370_220.jpg":"220x220","o_25728370_1280.jpg":"1280x844","o_25728370_1024.jpg":"1024x675","o_25728370_640.jpg":"640x422","o_25728370_480.jpg":"480x316","o_25728370_340.jpg":"340x224","o_25728370_220.jpg":"220x145","h_25728370_1280.jpg":"1280x854","h_25728370_1024.jpg":"1024x683","h_25728370_640.jpg":"640x427","h_25728370_480.jpg":"480x320","h_25728370_340.jpg":"340x227","h_25728370_220.jpg":"220x147","pp_25728370_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728370_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728370_640.jpg":"640x814","pp_25728370_480.jpg":"480x611","pp_25728370_340.jpg":"340x432","pp_25728370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_25728377_1920.jpg":"1920x1080","k_25728377_1280.jpg":"1280x1280","k_25728377_1024.jpg":"1024x1024","k_25728377_640.jpg":"640x640","k_25728377_480.jpg":"480x480","k_25728377_340.jpg":"340x340","k_25728377_220.jpg":"220x220","o_25728377_1280.jpg":"1280x796","o_25728377_1024.jpg":"1024x636","o_25728377_640.jpg":"640x398","o_25728377_480.jpg":"480x298","o_25728377_340.jpg":"340x211","o_25728377_220.jpg":"220x136","h_25728377_1280.jpg":"1280x854","h_25728377_1024.jpg":"1024x683","h_25728377_640.jpg":"640x427","h_25728377_480.jpg":"480x320","h_25728377_340.jpg":"340x227","h_25728377_220.jpg":"220x147","pp_25728377_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728377_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728377_640.jpg":"640x814","pp_25728377_480.jpg":"480x611","pp_25728377_340.jpg":"340x432","pp_25728377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25728378_1920.jpg":"1920x1080","k_25728378_1280.jpg":"1280x1280","k_25728378_1024.jpg":"1024x1024","k_25728378_640.jpg":"640x640","k_25728378_480.jpg":"480x480","k_25728378_340.jpg":"340x340","k_25728378_220.jpg":"220x220","o_25728378_1280.jpg":"1280x1920","o_25728378_1024.jpg":"1024x1536","o_25728378_640.jpg":"640x960","o_25728378_480.jpg":"480x720","o_25728378_340.jpg":"340x510","o_25728378_220.jpg":"220x330","h_25728378_1280.jpg":"1280x854","h_25728378_1024.jpg":"1024x683","h_25728378_640.jpg":"640x427","h_25728378_480.jpg":"480x320","h_25728378_340.jpg":"340x227","h_25728378_220.jpg":"220x147","pp_25728378_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728378_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728378_640.jpg":"640x814","pp_25728378_480.jpg":"480x611","pp_25728378_340.jpg":"340x432","pp_25728378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x900","hd_25816326_1920.jpg":"1920x1080","k_25816326_1280.jpg":"1280x1280","k_25816326_1024.jpg":"1024x1024","k_25816326_640.jpg":"640x640","k_25816326_480.jpg":"480x480","k_25816326_340.jpg":"340x340","k_25816326_220.jpg":"220x220","o_25816326_1280.jpg":"1280x1280","o_25816326_1024.jpg":"1024x1024","o_25816326_640.jpg":"640x640","o_25816326_480.jpg":"480x480","o_25816326_340.jpg":"340x340","o_25816326_220.jpg":"220x220","h_25816326_1280.jpg":"1280x854","h_25816326_1024.jpg":"1024x683","h_25816326_640.jpg":"640x427","h_25816326_480.jpg":"480x320","h_25816326_340.jpg":"340x227","h_25816326_220.jpg":"220x147","pp_25816326_1280.jpg":"1280x1628","pp_25816326_1024.jpg":"1024x1303","pp_25816326_640.jpg":"640x814","pp_25816326_480.jpg":"480x611","pp_25816326_340.jpg":"340x432","pp_25816326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"672x672","hd_25816327_1920.jpg":"1920x1080","k_25816327_1280.jpg":"1280x1280","k_25816327_1024.jpg":"1024x1024","k_25816327_640.jpg":"640x640","k_25816327_480.jpg":"480x480","k_25816327_340.jpg":"340x340","k_25816327_220.jpg":"220x220","o_25816327_1280.jpg":"1280x1280","o_25816327_1024.jpg":"1024x1024","o_25816327_640.jpg":"640x640","o_25816327_480.jpg":"480x480","o_25816327_340.jpg":"340x340","o_25816327_220.jpg":"220x220","h_25816327_1280.jpg":"1280x854","h_25816327_1024.jpg":"1024x683","h_25816327_640.jpg":"640x427","h_25816327_480.jpg":"480x320","h_25816327_340.jpg":"340x227","h_25816327_220.jpg":"220x147","pp_25816327_1280.jpg":"1280x1628","pp_25816327_1024.jpg":"1024x1303","pp_25816327_640.jpg":"640x814","pp_25816327_480.jpg":"480x611","pp_25816327_340.jpg":"340x432","pp_25816327_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7363106 Threads: 1 Questions: 1591918159 Slow queries: 4722693 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110319280 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/svi-pricaju-o-eldori-jedrilicar-iz-splita-objavio-cudnovati-putopis-pun-je-mistike-i-nevjerojatnih-zgoda-1329751 [printLink] => /om/sa-svih-strana/svi-pricaju-o-eldori-jedrilicar-iz-splita-objavio-cudnovati-putopis-pun-je-mistike-i-nevjerojatnih-zgoda-1329751?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 732696 [name] => sani delić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-09 22:25:04 [main_article_id] => 0 [alias] => sani-delic [link] => /tag/sani-delic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 732697 [name] => eldora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-09 22:25:04 [main_article_id] => 0 [alias] => eldora [link] => /tag/eldora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 507625 [name] => putopis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putopis [link] => /tag/putopis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => avanture moreplovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi pričaju o ‘Eldori‘: jedriličar iz Splita objavio putopis pun mistike i nevjerojatnih zgoda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-13-09-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25816328.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

‘Eldora je ime broda kojim sam putovao Mediteranom i opisao ga u detalje, od tehničkih podataka o vjetru i vremenu pa do raznih susreta‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25816328.jpg [title] =>

‘Eldora je ime broda kojim sam putovao Mediteranom i opisao ga u detalje, od tehničkih podataka o vjetru i vremenu pa do raznih susreta‘

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25728370.jpg [title] =>

Putopis je to od Spita do turskog Marmarisa, pa jedrilicom natrag kroz Otrant, s neželjenim skretanjem u Italiju i dalje sve do Trogira

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25728377.jpg [title] =>

Glavni junaci romana su naš sugovornik Sani i Šimun koji prolaze kroz avanture i stječu povjerenje, poznanstva i prijateljstva gdje god kročili ili se usidrili

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25728378.jpg [title] =>

Njegov izdavač kaže da je ovo knjiga i za ”avanturiste s kauča”, ali i za učenje o arheologiji i drevnim kulturama, sve do mistike i meteoroloških fenomena

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25816326.jpg [title] =>

‘More vas zavoli, ja ne mogu zamisliti svoj život bez mora, baš kao pokojni Oliver‘

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25816327.jpg [title] =>

Jedan od prvih koji je imao prilike pročitati rukopis ”Eldore” bio je njegov vjenčani kum i prijatelj, legendarni Marijan Ban

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sani Delić dugogodišnji je splitski jedriličar, ali i veliki pustolov. Svi oni zaljubljenici u more zasigurno su već čuli za ovog moreplovca koji je nedavno na Mediteranskom festivalu knjige predstavio svoju prvu knjigu, zapravo bolje rečeno putopis naziva "Eldora".

E sad vas sigurno zanima što je to Eldora? I nas je, a to je bilo jedno od prvih pitanja koje smo pitali Sanija. No, recimo prije toga kako će ova knjiga zasigurno biti štivo koje će brojni nautičari i oni koji vole morska prostranstva pročitati u dahu. Naime, "Eldora" je i putopis duboko uronjen u cijeli Mediteran, njegovu povijest i mistiku, antiku i nautiku, priča je to o iskušenjima koja mijenjaju čovjeka kao i o spoznajama koje ne stanu u svakodnevno iskustvo.

– Radi se tu o jednom geopovijesnom, ali i duhovnom putovanju koje ne može biti završeno, ali na koje je nužno otisnuti se – kaže Delić.

Putopis je to od Spita do turskog Marmarisa, pa jedrilicom natrag kroz Otrant, s neželjenim skretanjem u Italiju i dalje sve do Trogira. Ovo uzbudljivo putovanje, stoji u najavi knjige, nadilazi puko premještanje broda od točke A do točke B, pa bilo to i po najolujnijim morima i kroz meteorološke fenomene poput Mjesečeva oka, riskirajući glavu u susretima s talijanskim švercerima ili pak na kopnu s grupom siledžijski nastrojenih bajkera.

---

image

Putopis je to od Spita do turskog Marmarisa, pa jedrilicom natrag kroz Otrant, s neželjenim skretanjem u Italiju i dalje sve do Trogira

Jakov Prkić/Cropix
---

Glavni junaci su naš sugovornik Sani i Šimun koji prolaze kroz avanture i stječu povjerenje, poznanstva i prijateljstva gdje god kročili ili se usidrili.

– Od djetinjstva sam opčinjen putopisima, vodio sam puno dnevnika o svojim morskim dogodovštinama i sve sam pažljivo bilježio. Za vrijeme COVID-a imao sam kao i svi višak slobodnog vremena, pregledao sam sve te dnevnike i tako je nastala "Eldora" – veli nam Sani.

Vratimo se sad na samo ime Eldora. Obećali smo vam to na samom početku ovog teksta, pa ne bi bio red da pogazimo to obećanje.

–​ Eldora je ime broda kojim sam putovao Mediteranom i opisao ga u detalje, od tehničkih podataka o vjetru i vremenu pa do raznih susreta. No, to nije samo putovanje već i prelazak u jedan drugi svijet. Znate, kad čovjek napravi sto milja brodom ulazi onda u drugu vremensku dimenziju, jer na moru postoje samo dan, noć, vrijeme, nevrijeme, kad ima ili nema sunca. Utonete u totalno paralelni svijet, odmaknut od ovog zemaljskog u kojem se ponekad čak javljaju i nepostojeći likovi – ističe Delić.

Situacije koje su tamo opisane teško se mogu ponoviti, jer se događaju u određenom trenutku. Da je tu bio netko treći, vjerojatno bi sve opisao drukčije, ali Sani je u knjigu unio sebe, i svoje zanimanje za ljude. Njegov izdavač kaže da je ovo knjiga i za "avanturiste s kauča", ali i za učenje o arheologiji i drevnim kulturama, sve do mistike i meteoroloških fenomena. Knjiga je istodobno i splitska i svjetska.

---

image

Glavni junaci romana su naš sugovornik Sani i Šimun koji prolaze kroz avanture i stječu povjerenje, poznanstva i prijateljstva gdje god kročili ili se usidrili

Jakov Prkić/Cropix
---

– Svi koji su iz Splita žive u arheologiji, ona je stalno oko nas, dio smo svijeta od antike do danas. Mediteran je mjesto na kojem se sve to isprepliće, i stvara se duh u kojem prepoznajemo jedni druge – govori Sani.

Pitamo ga u kojem se trenutku života zaljubio u jedriličarstvo.

– Recimo da mi je to bilo i preodređeno jer mi je otac bio brodograditelj i bavio se brodovima. Tako sam počeo jedriti još kao dijete i puno sam vremena provodio u radionici. U jednom trenutku sam se bavio i prebacivanjem brodova po Mediteranu. More vas zavoli, ja ne mogu zamisliti svoj život bez mora, baš kao pokojni Oliver. Ujutro čim se probudim pogledam kroz ponistru i vidim more. Jadran zaslužuje ogroman respekt, tko ovdje nauči jedriti, spreman je za sva mora svijeta. To je jedno od svjetskih mora koje ima epitet humanog mora, iako je tu na tisuće duša stradalo, puno je hridi, svega… Znate da sam u Jadranu čak vidio i prave pravcate sirene, žive sirene.

Šalite se?

– Ne, ne, ne šalim se, to sve možete pročitati u knjizi – zagonetno će Delić, dodajući kako je za njega najvažnija riba Mediterana dupin jer je simbol slobode i ljubavi.

Njegovo jedrenje ovisi o trenutku.

Svoju je ljubav prema moru prenio i na tri kćeri.

– One su sve prošle školu jedrenja i samostalne su, drago im je jedriti, idu po regatama, super se snalaze. Kako je moj otac prenio ljubav prema jedriličarstvu na mene, tako samo i ja na njih. Iako, nisam ništa htio forsirati, očito je to nama Delićima u krvi – smije se naš sugovornik.

Već je počeo raditi na nastavku "Eldore", a zadovoljan je reakcijama čitatelja na knjigu. Otkriva nam kako je jedan od prvih koji je imao prilike pročitati rukopis "Eldore" prije nego što je otišao u tisak bio njegov vjenčani kum i prijatelj, legendarni bivši pjevač "Daleke obale" Marijan Ban.

---

image

Jedan od prvih koji je imao prilike pročitati rukopis "Eldore" bio je njegov vjenčani kum i prijatelj, legendarni Marijan Ban

Privatni album
---

– Mi smo obostrani kumovi. On je isto jedriličar, i to vrsni. Znamo se još od ranog djetinjstva, skupa smo sjedili u klupi u osnovnoj školi. Često bismo se susretali na moru kao dječaci, kad smo imali 15-16 godina išli smo na regate, jedan dulji period smo i zajedno plovili. Osobno sam mu odnio knjigu na sticku, prebacio je to na kompjuter. Javio mi se poslije deset dana i rekao "Slušaj, pročita sam onu tvoju knjigu".

– I sad ja čekam, asti srca šta će mi reć… Što ako mi kaže "Ajde zabiji brokve, ostavi se knjiga". A on me pohvalio, čestitao mi i poručio da je ponosan što me poznaje. Da moram nešto malo doraditi u knjizi, ali je obvezno izdati. I tako je sve krenulo. Eto, Ban me na neki način ohrabrio da "Eldora" ugleda svjetlo dana, da nije bilo njega, možda bi još ostala u obliku mojih starih dnevničkih zapisa koji su doma skupljali prašinu – zaključuje Sani Delić.

---

Isječak iz knjige

Brod se kao igračka zarotirao za devedeset stupnjeva, jarbol je vrhom dotaknuo površinu mora, a oni više nisu ležali nego su stajali, uspravljeni. Huk je bio zaglušujući.

Zvuk je donekle održavao realnost, jer je sve drugo bilo izvanvremenski. Nije bilo nikakva valjanja, nikakva posrtanja, nikakva naglog pokreta, samo pritisak i zvuk.

Brod se ponašao kao kapsula, nije propuštao more, samo je polegnuto ležao, ničice pao pred bogom. Trajalo je to tko zna koliko, kako to uopće izmjeriti i kojim mjerilom.

Lebdjeli su u paralelnom svijetu i čekali hoće li doći do eksplozije ili stišavanja. Očekivali su eksploziju za koju se ne možeš pripremiti, jedino je svjesno i otvorenih očiju možeš dočekati i tek onda vidjeti nastavak.

Vibracije su se pojačavale, vibrirao je cijeli brod i oni skupa s njim. Nastala je kulminacija tutnjave i trešnje, vrhunac prolaska kroz najviši stadij, a onda se osjetilo da prolazi i da neće biti praska.

Brod se polako počeo ispravljati, a bol u ušima jenjavati. Huk nije posustajao, ali je bilo lakše. Kad se brod uspravio, Sani je ostao na nogama i izišao.

− Sada treba uhvatiti rep. Ti ostani ovdje − rekao je Šimunu i uhvatio se kormila.

More je još bilo udubljeno od sile iz visine, oko je odlazilo i uskoro će u udubinu nahrupiti gromade sjevernih valova. Ako ih to uhvati, onda je i potpuno prevrtanje sasvim moguće. Sani je to znao. Odmotao je malčice jedra, samo toliko da vjetar okrene pramac i uhvati se podtlaka hladnog mlaza.

Brod je to radosno prihvatio i pojurio na repu oka. Preduhitrili su nadolazeće sjeverne valove i nastavak orkanske bure dočekali na repu oka koje ih je sada vuklo. Između njih i udara bure nastao je djelić stisnuta zraka, iza njih je neka vrsta tampona, a ispred je bila zaprega od tisuću konja.

Da su samo malo zakasnili, oko bi otišlo, a oni ostali bombardirani valovima. Ovako su uhvatili krijestu repa i zalijepili se oku na leđa. Nastalo je sveopće prštanje pjene, brod je nezaustavljivo glisirao postavši sastavnim dijelom oluje.

Pogonio ih je olujni flok, ne veći od kvadratnog metra, a brzina broda bila je svjetlosna. Nedostatak ovog sistema jest to što nije vječan, da je vječan ostali bi vječno u oluji i ne bi se više nikada vratili, međutim, brzina uvijek počne opadati, a oko bježati i nestajati.

Brod je posustao, svjetlost oka raspršila se i nestala, a tampon između njih i bure je izvjetrio. Vjetar i valovi su ih sustigli, opet su se valjali, posrtali i čvrsto držali.

---

---

image

‘More vas zavoli, ja ne mogu zamisliti svoj život bez mora, baš kao pokojni Oliver‘

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Privatni album Privatni album
Privatni album

‘Eldora je ime broda kojim sam putovao Mediteranom i opisao ga u detalje, od tehničkih podataka o vjetru i vremenu pa do raznih susreta‘

Jakov Prkić/Cropix

Putopis je to od Spita do turskog Marmarisa, pa jedrilicom natrag kroz Otrant, s neželjenim skretanjem u Italiju i dalje sve do Trogira

Jakov Prkić/Cropix

Glavni junaci romana su naš sugovornik Sani i Šimun koji prolaze kroz avanture i stječu povjerenje, poznanstva i prijateljstva gdje god kročili ili se usidrili

Jakov Prkić/Cropix

Njegov izdavač kaže da je ovo knjiga i za ”avanturiste s kauča”, ali i za učenje o arheologiji i drevnim kulturama, sve do mistike i meteoroloških fenomena

Privatni album

‘More vas zavoli, ja ne mogu zamisliti svoj život bez mora, baš kao pokojni Oliver‘

Privatni album

Jedan od prvih koji je imao prilike pročitati rukopis ”Eldore” bio je njegov vjenčani kum i prijatelj, legendarni Marijan Ban

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/svi-pricaju-o-eldori-jedrilicar-iz-splita-objavio-cudnovati-putopis-pun-je-mistike-i-nevjerojatnih-zgoda-1329751 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1f6e65fb128987d11f1d6ec6deb27e028dc3694 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+pri%C4%8Daju+o+%E2%80%98Eldori%E2%80%98%3A+jedrili%C4%8Dar+iz+Splita+objavio+putopis+pun+mistike+i+nevjerojatnih+zgoda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsvi-pricaju-o-eldori-jedrilicar-iz-splita-objavio-cudnovati-putopis-pun-je-mistike-i-nevjerojatnih-zgoda-1329751 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsvi-pricaju-o-eldori-jedrilicar-iz-splita-objavio-cudnovati-putopis-pun-je-mistike-i-nevjerojatnih-zgoda-1329751 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => avanture moreplovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

avanture moreplovcaSvi pričaju o ‘Eldori‘: jedriličar iz Splita objavio putopis pun mistike i nevjerojatnih zgoda

Piše Vinko Paić
12. listopada 2023. - 08:14
‘Eldora je ime broda kojim sam putovao Mediteranom i opisao ga u detalje, od tehničkih podataka o vjetru i vremenu pa do raznih susreta‘Privatni album

Sani Delić dugogodišnji je splitski jedriličar, ali i veliki pustolov. Svi oni zaljubljenici u more zasigurno su već čuli za ovog moreplovca koji je nedavno na Mediteranskom festivalu knjige predstavio svoju prvu knjigu, zapravo bolje rečeno putopis naziva "Eldora".

E sad vas sigurno zanima što je to Eldora? I nas je, a to je bilo jedno od prvih pitanja koje smo pitali Sanija. No, recimo prije toga kako će ova knjiga zasigurno biti štivo koje će brojni nautičari i oni koji vole morska prostranstva pročitati u dahu. Naime, "Eldora" je i putopis duboko uronjen u cijeli Mediteran, njegovu povijest i mistiku, antiku i nautiku, priča je to o iskušenjima koja mijenjaju čovjeka kao i o spoznajama koje ne stanu u svakodnevno iskustvo.

– Radi se tu o jednom geopovijesnom, ali i duh...

10. svibanj 2024 15:09