StoryEditorOCM

TUŽNA OBLJETNICASjećanje na Wubbu Ockelsa i njegov Ecolution 84: ‘Ljudi i priroda su neodvojiva cjelina...‘

Piše V. V.
4. srpnja 2024. - 13:05

Nizozemski fizičar i astronaut Wubbo Ockels (prvi Nizozemac u svemiru op.a) nije bio zaljubljenik samo u zvijezde. Osim nebeskih, privlačila su ga i morska prostranstva, a inovatorski duh ga je tjerao na traženje optimalne primjene obnovljivih izvora energije.

Rezultat njegove ljubavi prema moru i jedrenju, te brige za zaštitu okoliša spojili su se u brodu Ecolution 84 kojim je želio jedriti oko svijeta i pokazati da čovjek može uživati u komforu, a biti nezavisan od klasičnih izvora energije. Brod je bio udoban poput stana i omogućavao komforan smještaj za 6-8 osoba.

Bio je opremljen solarnim panelima, vjetro i vodogeneratorima, te brojnim akumulatorima, pa je za jedan dan jedrenja generirao energije dovoljne za 5-6 dana života na brodu.

Ockels, nažalost, nije dugo uživao u plovidbi, jer je par godina nakon porinuća umro od raka u 68. godini. Bilo je to prije točno deset godina.

U oproštajnom pismu apelira na ljude da promijene način razmišljanja i ponašanja. Pismo je završio riječima: Čovječanstvo, priroda i Zemlja neodvojiva su cjelina.

04. srpanj 2024 13:05