StoryEditorOCM

jonsko moreRibar kamerom uhvatio najbržeg morskog psa na svijetu: ‘Bio je miran i plivao pored broda poput dupina‘

Piše OM
24. lipnja 2023. - 09:47

Šokirani ribar ugledao je najbržeg morskog psa na svijetu u blizini obale Zantea i uspio snimiti predatora. Yiannis Gelados bio je na svom brodu u Jonskom moru kada je prvi put u tim vodama vidio morskog psa. Nije znao da je ova zvijer zapravo najbrži morski pas na svijetu - kratkoperajni mako morski pas, piše Daily mail. 

Vrsta se može naći na mnogim mjestima diljem svijeta, ali je postala ugrožena, a prošle godine je uočena u Sredozemlju po prvi put nakon desetljeća.

Možete osjetiti iznenađenje u Geladosovom glasu dok otkriva da je to ‘prvi morski pas kojeg sam ikada vidio u našim vodama. Ne mogu reći koja je to vrsta, ali velika je!‘

Unatoč tome što je primijetio očitu veličinu zvijeri, Gelados je lokalnoj radio postaji ERT Zakynthos rekao da iznenađujuće ‘nije uopće agresivna.‘

Nastavio je: ‘Naprotiv, bio je miran i plivao pored broda poput dupina.‘

Ova vrsta, koja može doseći brzinu od 46 milja na sat, sve je rjeđa nakon što je postala žrtva industrijskog ribolova, usputnog ulova i međunarodne trgovine perajama. Može narasti do duljine od 4 metra, ili 13 stopa, uz težinu od 570 kg.

29. travanj 2024 07:51