StoryEditorOCM

tropsko šareniloRiba-vampir nema ljuske, a njen ‘rođak‘ ima oko 100 zuba u usnama. U Indoneziji ih je snimio Srđan Vrančić

Piše OM
9. srpnja 2021. - 15:25

Escenius namiyei (žutorepi crni blenny ili black combtooth blenny) tropska je riba koja naraste do 11 centimetara. Iz primarno crnoljubičastog tijela prelazi u električni indigo i žuto-bijeli rep.

Nalazimo ih među plitkim grebenskim staništima, ali naseljavaju i vanjske lagune dubine do 60 metara. Ime su dobili po prepoznatljivim finim zubima (oko 100) koji su im ugrađeni u usne, a ne u čeljust. Tim zubima stružu alge kojima se hrane.

Ecsenius midas (midas combtooth blenny, na slici niže) je mala morska riba s bodljikavim perajama i s kožom bez ljuske, koja obično živi u plitkim priobalnim vodama. Zlatno je narančaste boje i crnim stražnjim dijelom tijela.

Plivaju 2 metra iznad dna, a hrane se planktonom. Brzo mijenjaju boju i način plivanja u otvorenoj vodi kako bi se podudarali s ribama s kojima se miješaju. Imaju karakteristične boje na usnama, a rogovi i zubi podsjećaju na vampirski izgled.

image
Ecsenius midas (midas combtooth blenny)

Obje ove vrste u indonezijskom nacionalnom parku Raja Ampat snimio je Srđan Vrančić.

19. travanj 2024 03:47