StoryEditorOCM

NOVI BROJRadarske kamere smanjile bi opasno glisiranje uz obalu

Piše OM
3. rujna 2020. - 11:21
Otvoreno more rujan

Dok pravi znalci uživaju u babljem ljetu nautički radnici zbrajaju dojmove sezone, na sjeveru Jadrana bolje, na jugu nešto lošije, ali svakako iznad prvotnih očekivanja. Jedna od najvažnijih tema u stručnoj javnosti, pa tako i u novom broju Otvorenog mora jest sigurnost plovidbe, ove godine podignuta na višu razinu zbog rigoroznih epidemioloških mjera. Koliko nam je poznato, na brodovima, marinama i otočnim restoranima nisu zabilježena žarišta virusa što je dobra referenca za sve koji ubuduće planiraju takvu vrstu odmora.

Unatoč smanjenom prometu i ove sezone je bilo pomorskih nesreća i tragično izgubljenih života, pa smo složili listu prijedloga što bi Hrvatska mogla napraviti da se razina sigurnosti još poveća. Uz bolje uvjete rada u kapetanijama i mjere edukacije, moguće rješenje je ugradnja radarskih kamera kao na cestama koje će učinkovitije kažnjavati glisirajuće prekršitelje i čuvati plivače u obalnom pojasu.

Uz brigu o sigurnosti, u fokusu je i okoliš, a jedan od pozitivnih trendova su električna plovila. Bez štetnih plinova i buke posebno opasne za morske sisavce bliska budućnost nautike će biti puno prijateljskija prema moru. Jedan od tehničkih uvjeta popularizacije je rješavanje problema autonomije koja bi se mogla značajno povećati kombinacijom automobilskih litijskih baterija sa spremnicima gorivih vodikovih ćelija.

Zasad je najekološkiji način plovidbe jedrenje, pa donosimo rezultate državnih prvenstava za klase domaćih olimpijaca koji su ovoga ljeta trebali biti u Tokiju. U školi podvodnog ribolova Mislav Čalo otkriva najbolje taktike za lov cipla dok ljubitelji udičarenja mogu pročitati savjete Šime Duvančića. Uz test best buy gumenjaka Grand 580 i povoljne polietilenske brodice Kontra 450 u novom broju pročitajte kolumne Tonke Alujević, dr. Alena Solde, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Damira Višića, Marijana Žuvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

26. travanj 2024 01:35