StoryEditorOCM

tunolovciPut tunera oživljava povijest kvarnerskih ribara

Piše M. I.
24. travnja 2023. - 12:56

Turistička zajednica Grada Kraljevice i pustolovni vodič Marko Sladiće poveli su u hike avanturu Put tunera tridesetak znatiželjnika i zaljubljenika u prirodu proteklog vikenda.

Krenulo se od dvorca u Kraljevici, obišlo četiri tunere po putu, stiglo do Bakarca, popelo do ilirske gradine Gradac iznad Bakarca, a vodič Marko Sladić otkrivao je sudionicima malog pohoda lijepom stazom zanimljivosti trase, Kraljevice i Bakarca.

Tunere su promatračnice s ljestvama, podizane zbog jedne od najznačajnijih aktivnosti kvarnerskih ribara, tunolova. Na tom je području bilo nekoliko mjesta za lov na tune. Zbog pretežno nepristupačne obale i malog broja uvala činilo se to uglavnom mrežama stajaćicama ″na zabod″, u koje se ribe zapletu.

Na Putu tunera može se vidjeti nekoliko tunera koje svjedoče o slavnoj prošlosti kada je Bakar bio središte ribolova sjevernog Hrvatskog primorja. Najvažnija i kroz stoljeća najunosnija, jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazila se upravo u Bakarskom zaljevu. Zadnja aktivna tunolovka bila je tunolovka "Bakarac" i to do druge polovice 20 stoljeća.

Nedavno su dvije nove tunere postavljene u Kraljevici i Bakarcu, na mjestima gdje su nekad davno također stajale. Jedna je podignuta u uvali Carovo, a druga u uvali Sansovo.

17. lipanj 2024 00:56