StoryEditorOCM

SCUBA SKENERProslavljena 140. godišnjica otkrića Modre špilje, donosimo veliki izvještaj i fotogaleriju

Piše Ivana Grgić
24. lipnja 2024. - 10:54
Uz izložbu ‘Ispod mora, ispod zemlje‘ proslavljena 140. godišnjica otkrića Modre špiljeIvana Grgić i Božidar Vukičević/Cropix

Povodom 140. godišnjice otkrića Modre špilje na Biševu, u četvrtak je u organizaciji Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije postavljena izložba podvodne fotografije pod nazivom "Ispod mora, ispod zemlje" u bivšem vojnom tunelu "Gatula" na Biševu.

Izložbu su svečano otvorili direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ivana Vladović, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, a gostima su se obratili i profesor emeritus, pjesnik i moreplovac Joško Božanić recitacijom na komiškom dijalektu, te kurator izložbe i urednik fotografije u Slobodnoj Dalmaciji Matko Biljak.

Na osamdeset fotografija prikazano je podmorje Viškog arhipelaga te ostalih dijelova jadranskog akvatorija. Autori fotografija su Dalibor Andres, Danijel Frka, Marjan Radović, te svi članovi Scuba skenera: Ivana Grgić, Božidar Vukičević, Damir Zurub te pok. Srđan Vrančić. Već godinama oni vjerno bilježe i dokumentiraju podmorski svijet Jadrana a njihove su fotografije mahom osvajale prva mjesta na brojnim svjetskim natjecanjima te dobivale prestižne nagrade.

- Ovu posebnu godišnjicu Modre špilje odlučili smo spojiti s umjetnošću, a ovaj put je to umjetnost naših podvodnih fotografa i zahvaljujem im od srca na ovim prekrasnim prizorima koje su za nas zabilježili. Na ovome projektu pridružila su nam se najveća imena podvodne fotografije, a izložbom smo željeli pokazati kako turizam treba biti nešto što oplemenjuje našu prirodu, kulturu i nasljeđe te je upravo umjetnost poveznica koja sve spaja u jednu lijepu priču. Također se želimo pokloniti našoj prirodnoj baštini i poželjeti dobrodošlicu svima koji žele otkriti suštinu Dalmacije koja je nježna, puna tragova povijesti i divnih krajolika i takvu je sačuvati za sve buduće generacije - rekla je Ivana Vladović.

image

Ivana Vladović i Blaženko Boban

Ivana Grgić/Cropix

Čestitkama na organizaciji se pridružio i župan Blaženko Boban te naglasio kako je Komiža uistinu biser hrvatskog Jadrana u kojem se trenutno odvijaju tri paralena događaja: Festival mora Rota Palagruzona, izložba "Ispod mora, ispod zemlje" i 140. obljetnica Modre špilje.

- Ova se izložba odlično nadopunjuje s Festivalom mora Rota Palagruzona koji slavi naše ribare na koje smo itekako ponosni i koji stoljećima ribare otokom Palagružom i viškim arhipelagom  - izjavla je gradonačelnica Komiže.

Nakon svečanog otvaranja izložbe započela je veslačka regata od Komiže do uvale Mezoporat na Biševu.

Fotografije će u tunelu biti izložene sve do 1. listopada 2024. te će izložba do tada biti otvorena za sve posjetitelje. Na ovom otoku na kojem nema ni 10 stalnih stanovnika otvoren je i Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo nastao prenamjenom stare ruševne škole a uključuje prostore za interpretaciju i prezentaciju prirodne baštine otoka Biševa i Viškog arhipelaga, uredske prostore za volonterski i istraživački centar, restoran za posjetitelje te smještajne kapacitete za djelatnike.

image

Izložba ‘Ispod mopra, ispod zemlje‘

Ivana Grgić/Cropix

Lokacija podzemnih tunela bivše JNA na rtu Gatula savršen je prostor za ovu izložbu i prvi je bivši vojni tunel uređen za turiste. Osvijetljen je u potpunosti, a četiri topovske bitnice opremnljene su klupama za odmor i solarnim nadstrešnicama. Posebno je atraktivan mali balkon sa zapanjujućim pogledom na otvoreno more. Sam otok Biševo predstavlja prirodnu oazu koja savršeno odgovara tematici izložbe. Za prijevoz posjetitelja namijenjeni su mali električni automobili, a planira se i uvođenje nekoliko desetaka električnih bicikala za turiste.

Za otkriće Modre špilje zaslužan je bečki slikar Eugen Baron Ransonnet koji ju je 1884. godine otkrio tijekom svoje ronilačke ekspedicije. Njegovo otkriće označilo je početak turizma u Dalmaciji, a Modra špilja postala je od tada nezaobilazna atrakcija Jadrana. Od 1951. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode, a karakterizira ju svjetlosni fenomen koji stijenama i morskom dnu daje nebesko plavu boju koja nijednog posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim.

image

Tonko Bozanić Gruje, legendarni komiški ribar

Božidar Vukičević/Cropix
image

Priprema falkuša za isplovaljavanje

Ivana Grgić/Cropix
image

Petar Vukičević pored fotografije snimljene prije 20-ak godina u viškom akvatoriju

Božidar Vukičević/Cropix
image

Damir Zurub

Božidar Vukičević/Cropix
image

Ivana Grgić i Božidar Vukičević

Petar Vukičević/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image

Profesor emeritus, pjesnik i moreplovac Joško Božanić

Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image

Modra špilja

Ivana Grgić/Cropix
image

Obilazak Modre špilje

Ivana Grgić/Cropix
image

Centar za posjetitelje na Biševu

Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
24. lipanj 2024 10:54