StoryEditorOCM

retro pričaPredivni 110 godina stari ‘De Tukker‘ isplovio iz Amsterdama prepun čokolade!

Piše M. I.
11. svibnja 2023. - 13:12

Isplovio je prvi teretni brod - jedrenjak nizozemske tvrtke EcoClipper. De Tukker je napustio Amsterdam i kreće prema Portu kao dio prvog putovanja po rasporedu plovidbe kojim će brod ploviti redovnom rutom preko sjeverne i zapadne Europe, piše splash247.com.

De Tukker je izgrađen 1912. i u svojoj karijeri plovio je kao obalni trgovački i školski brod. Sada, pomoću snage vjetra i više od 300 kvadratnih metara jedara, ovaj brod može prevoziti od 50 do 70 tona tereta.

Zanimljivo, prvi teret koji prevozi je sladak - čokolada koju je proizvela nizozemska tvrtka Chocolatemakers, a namijenjena je europskoj distribuciji.. Kakao koji se koristi u procesu proizvodnje čokolade također je isporučen iz Dominikanske Republike drugim jedrenjakom Tres Hombres.

Očekuje se da će brod stići u Porto oko 13. svibnja i preuzeti teret vina i maslinova ulja. Ostala planirana odredišta su Noirmoutier, Saint Nazaire, Penzance, Torquay i London; međutim, EcoClipper je rekao da je otvoren za dodavanje dodatnih luka na rutu.

Jorne Langelaan, osnivač i glavni izvršni direktor EcoClippera, rekao je: "Nakon jednogodišnjeg razdoblja stručnog remonta u brodogradilištuTalsma, s velikim zadovoljstvom gledao sam De Tukker kako plovi prema horizontu. Ovo je sljedeći korak u povratku transporta velikih razmjera jedrenjacima na moru."

image

Pomoću snage vjetra i više od 300 kvadratnih metara jedara, ovaj brod može prevoziti od 50 do 70 tona tereta

EcoClipper
03. svibanj 2024 08:19