StoryEditorOCM

scuba skenerPosjetili smo ronilački centar Deep Blue Diving u Rogoznici i freedive rekorderku Tijanu Nikolić

Piše Ivana Nobilo
10. siječnja 2023. - 10:03

Malo pitoreskno mjesto Rogoznica smješteno na pola puta između Splita i Šibenika savršeno je mjesto za odmor, rekreaciju i outdoor aktivnosti, ne samo zbog svoje lake dostupnosti, već i zbog čistog mora u kojem naprosto buja život, a i blizina dva nacionalna parka NP Krka i Kornati idu mu u prilog.

Šarmantni mediteranski duh stare gradske jezgre i blizina poznate marine Frapa također su razlozi koji ovdje privlače goste. Na osnovu svih ovih potencijala i prirodnih pogodnosti koje uključuju i blagu mediteransku klimu, pretpostavljali smo da je na ovom mjestu i ronilački turizam u najmanju ruku dobar. Posjetili smo ronilački centar Deep Blue Diving i naše pretpostavke su vrlo brzo bile potvrđene, definitivno se nismo prevarili.

Već na prvu, pričajući s Draženom Pavlovom, vlasnikom centra, nismo se mogli načuditi širinom interesa koje taj čovjek ima, a u svakom od njih je izuzetno predan i uspješan pa zahtjevan rad na održavanju brodskih strojeva, što je njegov osnovni posao, uspješno nadopunjuje ronjenjem, motociklizmom, fotografijom, elektronikom, programiranjem, sviranjem ukulelea, gitare i saksofona, planinarenjem...

Njegov nemirni duh svakodnevno mu nameće nove zanimacije koje kada ih se uhvati gura koliko god može. I u ronilačkom centru sve funkcionira jednako predano kao i u ostalim Draženovim područjima interesa, pa iako velik dio posla obavlja sam, odličan je i timski igrač što se vidi i iz njegovog odnosa prema zaposlenicima koje izuzetno cijeni i poštuje, a oni mu to u jednakoj mjeri vraćaju.

Poput Tijane Nikolić, rekorderke u ronjenju na dah iz Beograda koja već dvije godine radi ovdje u centru. Ova dobitnica brojnih medalja, rekorderka Srbije, sutkinja natjecanja CMAS i AIDA i svjetska prvakinja dijeli svoje znanje kao divemasterica i SSI instruktorica ronjenja na dah. Tijana ima kuću u Rogoznici i svako je ljeto tu pa nije čudo da posao u malom ronilačkom klubu koji vodi u Beogradu ljeti mijenja za ovaj u Deep Blue Divingu.

O njoj Dražen ima samo lijepe riječi: „Surađujemo više nego izvrsno, njen odnos prema ljudima je perfektan, puna je strpljenja i izuzetan radnik i sada smo definitivno već postali Dream Team.“ U pol ove rečenice Dražen je svojim iskusnim okom već na vratima odmjerio klijenta koji je došao na probni zaron i Tijani rekao koju veličinu odijela da pripremi. Nije se prevario, mjere su u potpunosti odgovarale. Pri tom smo se njegovoj točnosti svi nasmijali jer Dražen je u svom pričanju izuzetno duhovit i smijehom je protkan svaki ronilački izlet koji vodi.

Sa scuba ronjenjem počeo je prije nekih četrnaest godina i kako to već kod njega ide, tempo napredovanja bio je vrlo brz. „Ja kad u nešto krenem, to je ili – ili, nema u mene sredine“. - nasmijao se. Tako je u samo nekoliko godina stekao certifikate instruktora rekreativnog i tehničkog ronjenja po NAUI i SSI asocijaciji te SSI Hypoxic Trimix nakon čega je mogao provoditi urone i do 100 metara dubine. To je bila prekretnica kada je definitivno odlučio otvoriti ronilački centar.

Rogoznica ga je privukla svojim odličnim lokacijama pa je nakon bezuspješne potrage za adekvatnim prostorom koji bi iznajmio, kupio kuću u blizini marine Frapa, preselio se s obitelji u nju, a dio kvadrature odvojio je za Deep Blue Diving. Iako u centru čitava atmosfera djeluje opuštajuća i imali smo osjećaj da se nalazimo u dnevnom boravku, ovdje se neumorno radi jer centar nudi servis tečajeva od freedivea, preko uobičajenih scuba tečajeva, sve do specijalnosti vezanih za tehnička ronjenja.

Ronjenja za tehničare su ipak u manjini iako postoji nekoliko lokacija za njih, poput olupina brodova Zagreb i Ninuccio, ali ovo su dubine od 68 do 98 metara što nije baš pogodno za ronjenje u sezoni. Tada su ipak probna ronjenja i tečajevi traženiji. Ono što Dražena posebno veseli je rad s djecom s kojom mu je, kaže, raditi lako: „Najviše radimo tečajeve s klincima od 13 do 18 godina i tu mogu reći da smo stvarno Tate-Mate, a oni su zahvalni, ne postavljaju suvišna pitanja i brzo upijaju znanje.“

Već druge godine rada centra organizirana je i ekološka akcija čišćenja podmorja pred rivom Rogoznice gdje je četrdesetak ronioca iz tada već hladnog mora izvuklo preko dva kubika otpada i time doprinjelo čistoći ovog mjesta. Uskoro se planira i slijedeće čišćenje, a po riječima Dražena nastavit će se akcije i u budućnosti koliko god to bude moguće.

image

Ivana Nobilo

Božidar Vukičević/Cropix

U centru pune boce svim vrstama plinskih mješavina i raspolažu brzim brodom Lomac 730 Club 200ks a kapacitet im je dostatan za dvadesetak ronioca odjednom. Oprema se jednostavno prevozi kamiončićem iz centra do veza dok je ulaz na brod s mula pomalo visok i nije baš najpogodniji za one starije i manje spretne, ali Dražen i Tijana rado pomažu pri ukrcaju i taj problem vrlo brzo nestaje.

Nakon ukrcaja ostaje samo uživanje u vožnji i odlično odrađenim brifinzima i vođenju ronjenja, a osim izuzetnih lokacija šibenskog akvatorija i mora visoke vidljivosti lijepo je bilo i osjetiti da ovo nije odrađivanje posla koji donosi dodatnu zaradu nego da je Draženu i Tijani ronjenje zaista velika i strastvena ljubav.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image

Dražen Pavlov

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image

Ivana Nobilo

Božidar Vukičević/Cropix
image

Tijana Nikolić i Dražen Pavlov, vlasnik ronilačkog centra

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
20. travanj 2024 16:02