StoryEditorOCM

meksički zaljevPomorac iz Komina sudjelovao u spašavanju 16 brodolomaca: ‘Vidio sam svjetlo i odmah promijenio kurs...‘

Piše Merien Ilić
9. svibnja 2023. - 13:42

Zajedno sa kolegama s teretnog broda Reestborg, na kojemu plovi kao drugi časnik, Luka Krmić iz Komina, sudjelovao u spašavanju 16 kubanskih brodolomaca koji su deset dana plutali Meksičkim zaljevom na maloj brodici, piše portal pomorac.hr.

U tih deset dana bespomoćno su gledali kako brodovi prolaze. U jednom trenutku zateklo ih je i nevrijeme, a drugo je već bilo na obzoru. Njihovo putovanje moglo je završiti kobno, no hrabrošću posade broda Reestborg svi su brodolomci sretno spašeni početkom ožujka.

"U mojoj jutarnjoj gvardiji ugledao sam svjetlo koje mi je dolazilo s lijeve strane pramca. Udaljenost od najbližeg kopna je bila oko 300 Nm. Unatoč velikoj dubini na toj lokaciji, nije se moglo isključiti da se radi o ribarici koja mi možda daje upozorenje na svoju lokaciju.

Prvo što mi je privuklo pozornost je to što plovilo nije imalo nikakvu navigacijsku signalizaciju ni AIS. Međutim, način na koji je signaliziralo bio je kao da mi je željelo privući pozornost. Promijenio sam kurs da bi što bliže prošao toj brodici, ne bi li potvrdio svoje sumnje.

USCG nas je zamolio da im pomognemo i pokrenemo akciju spašavanja. U tom trenutku nismo točno znali koliko ljudi se nalazi na brodici i ima li među njima malodobne djece.

Cijela posada je nakon toga pristupila spašavanju i uspjeli smo privezati brodicu i privući je do brodske skale. Šesnaest osoba sigurno se popelo na našu palubu, gdje im je pružena prva pomoć i sve ostalo potrebno u toj situaciji.

Na sreću, nitko nije bio teže ozlijeđen. Među spašenima nije bilo maloljetnika", ispričao je Krmić.

Pitanje je bi li brodolomci preživjeli nevrijeme koje je dolazilo idući dan da nije bilo hrabrih pomoraca.

02. svibanj 2024 21:29