StoryEditorOCM

BRŽI OD VJETRAPlovili brzinom od 101,98 km/h! Kanađani na jedrilici s T-Foil tehnologijom oborili svjetski rekord

Piše L. K.
31. srpnja 2024. - 10:40

Kanadska posada SailGP T-Foils postigla je najveću brzinu od čak 101,98 km/h tijekom testiranja u San Franciscu, javljaju svjetski mediji. Prethodni rekord držala je francuska ekipa koja je u Saint-Tropezu zaplovila brzinom od 99,94 km/h, tako da je ovo prvi put da se probila čarobna granica od 100 kilometara na sat na moru.

Rekordna brzina je zabilježena drugog dana testiranja u San Franciscu pri vjetru od 33 km/h, i to korištenjem najmanjeg krila od 18 metara u ravnoj liniji.  Posadu su činili kanadski vozač Phil Robertson, trimer krila Paul Campbell-James, strateg Annie Haeger i kontrolor leta Billy Gooderham.

SailGP-ov direktor inženjeringa performansi, Alex Reid, rekao je da je testiranje uslijedilo nakon raznih ‘softverskih podešavanja‘ kako bi se ‘poboljšala plovidba i kontrola jedrilice‘ 

"Što se tiče performansi, T-folije su nastavile pokazivati ​​izvanredne performanse u odnosu na referentnu vrijednost HSB-a (trenutne folije)," rekao je. “S dodatnom brzinom brod je mogao postići 100 km/h nekoliko puta, s maksimalnom brzinom od 101,98 km/h. S obzirom na stanje mora i potencijal za jače vjetrove, jasno je da dolazi više performansi.”

 

20. rujan 2024 04:10