StoryEditorOCM

IVANA, FRANE...Periske pronađene ispod Šibenskog mosta dobile ime: ‘Jednu smo nazvali po hitu Jasmina Stavrosa‘

Piše Toni Veljača/Šibenski.hr
25. kolovoza 2024. - 11:44

Pet živih jedinki plemenite periske, stare oko godinu dana, pronađene su nedavno ispod Šibenskog mosta. Vijest je to koja je razveselila znanstvenike, ali i vlasnike uzgajališta školjaka na čijim je mrežama periska pronađena. Koliko je ovo vrijedan nalaz dovoljno govori podatak da je trenutno na hrvatskom dijelu Jadrana potvrđeno tek 25 živih jedinki – ove šibenske bude nadu da ova ugrožena vrsta ipak neće izumrijeti.

- Iznenadilo nas je što smo ih pronašli, iako bi mogli reći da je ovaj lokalitet njihovo prirodno područje – kazao nam je Krešimir Kovač, suvlasnik uzgajališta i tvrtke „Platforma 22”, na kojoj su periske pronađene.

Dodajmo kako su jedinke pronađene na pergolarima postavljenim između 1,5 i 8 metara dubine. Odmah nakon što su pronađene, djelatnici koji radu na uzgajalištu školjaka, kazuje nam Kovač, su ih pažljivo skinuli i smjestili u bazen s protočnom morskom vodom.

image

Teško je procijeniti kolike su im šanse, to ni znanstvenici sa sigurnošću ne bi mogli reći – ističe Kovač

Nikša Stipaničev/Cropix

- Delikatne su to školjke, iako su odrasle jedinke, rastom su male, mislim da najveća ima tek 12 centimetara. Nadamo se da će uspjeti preživjeti. Teško je procijeniti kolike su im šanse, to ni znanstvenici sa sigurnošću ne bi mogli reći – ističe Kovač te dodaje kako su „šibenske periske” dobile i svoja imena.

- Najmanju smo nazvali „Frane” po sinu od kolege koji dolazi na uzgajalište. Kako imamo puno kolegica u uredu koje se zovu „Ivana”, bilo je logično da jednoj damo i to ime. Jednu smo nazvali „Lidija”, po velikom hitu Jasmina Stavrosa, potom „Krka” i zadnje ima je „Platforma 22” po našoj tvrtki – kazao nam je Kovač.

image

Plemenita periska

16. rujan 2024 21:12