StoryEditorOCM

promocija knjigeOporukom Marije Račić Dubrovnik je dobio pomorsku akademiju, koju su mogle pohađati i žene

Piše M. I.
21. veljače 2024. - 16:00

Povijest Zaklade Pomorsko trgovačke akademije "Ivo Račić" u Dubrovniku - naslov je knjige Nikše Raspopovića koja je promovirana u Studentskom centru u Dubrovniku, piše Dubrovnik.net.

Riječ je o dopunjenom izdanju knjige o Zakladi, koja je u samom temelju suvremenog dubrovačkog brodarstva.

– Knjiga je dokument vremena ali i uspomena na jednu izuzetnu ženu koja je, pretrpjevši veliku obiteljsku tragediju i ispunjavajuću želju pokojnog supruga, sve ono što su njen suprug kap. Ivo Račić i ona stvarali desetljećima, ostavila za dobrobit svoga naroda – stoji u opisu izdanja.

Ivo Račić, brodovlasnik i pomorac iz Plata osnovao je 1909. u Trstu parobrodarsko društvo Slobodna plovidba Ivo Račić, koje je uoči I. svj. rata posjedovalo deset prekooceanskih brodova. Nakon njegove smrti sljednik toga društva postala je 1924. Atlantska plovidba Ivo Račić iz Splita, koja se 1929. s parobrodarskim poduzećem Jugoslavensko-amerikanskom plovidbom združila u Jugoslavenski Lloyd, vodeće parobrodarsko društvo Kraljevine Jugoslavije.

Veliki poslovni uspjeh poppratila je nažalost i velika obiteljska tragedija. Račić umire, a gotovo cijelo njegovo bogatstvo nasljeđuje njegova udovica Marija Račić.

U knjizi je autor Nikša Raspopović, među ostalim, dao i pregled njezine oporuke u kojoj je posebno mjesto zauzela pomorska akademija, prethodnica današnje dubrovačke pomorske škole, ali i Zaklada s imenom Iva Račića,koja i danas 104. godine kasnije daje stipendije učenicima pomorske škole.

U pogledu akademije koja se ima ustanoviti ona određuje slijedeće:

Akademiju će moći pohađati i žensko. U pogledu akademije njene ustanove, njenog statuta, početka djelovanja, financiranja, programa i mjesta na komu će biti smještena, čuti će se mišljenje strukovnjaka, a odlučan će biti o svemu izrijek moga oporučnog izvršitelja i administratora i što on odredi. Želim da se akademija smjesti u mojoj kući na Pločama. Ako bi radi prilika moja ustanova, kako je sada zamišljam trebala preinaku, izvršit će se prema izrijeku moga oporučnog izvršitelja i administratora, komu su najbolje poznate moje misli i želje i svrha za koju sve činim...

Škola je izgrađena tek 1954. godine i pored zaključka Upravnog odbora, tih godina nikada joj nije dano ime pok. kap. Iva Račića. Iako je odredba u oporuci Marije Račić izričita, nije škola nikada izgrađena na Pločama nego na Pilama.

21. travanj 2024 10:46