StoryEditorOCM

OI Jedrenje: Započeo najbrži sport na Olimpijskim igrama

Piše Hina
5. kolovoza 2024. - 11:00

U zaljevu Marsellea u nedjelju je započela Formula Kite, daskanje sa zmajem, najbrži sport na ovim Olimpijskim igrama, a hrvatski predstavnik Martin Dolenc je u prvoj utrci zauzeo 14. mjesto od 20 natjecatelja.

Brzinska verzija ovog sporta, odabranog za Olimpijske igre razvila se iz raznih smjerova kiteboardinga, a jedriličari, s kacigama radi sigurnosti, stoje na kratkoj dasci s trakama za noge i hidrofoilom, te iznad vode razvijaju brzine i do 75 kilometara na sat. Kao i na drugim jedriličarskim događajima, kiteboarderi se utrkuju oko plutača na stazi, pokušavajući izbjeći zapetljavanje jedni drugima u konopce. Dolenc je nedavno opisao kiteboarding poput vožnje trkaćeg automobila dok igrate partiju šaha.

Inače, najveći kandidat za zlato je tek 18-godišnji Max Maeder iz Singapura, dvostrauki svjetski prvak, koji je s Dolencom trenirao u ispred Medulina i Uvali Kuje u Ližnjanu, gdje su, uz Bol na Braču i ušće Neretve kod Opuzena, idealni uvjeti, za kajtanje.

Ostali favoriti u ovoj disciplini su Talijan Riccardo Pianosi, Denis Taradin s Cipra i Valentin Bontus iz Austrije, te naš Pomeranin Dolenc.

Kvalifikacije su predviđene u 16 utrka na kratkoj stazi, koja se obično sastoji od dva kruga. Dva najbolja na kraju kvalifikacija automatski se kvalificiraju za finale, a osam zmajara rangiranih od trećeg do 10. mjesta prolaze u polufinale.

U polufinalu je cilj izboriti tri pobjede u utrci. Oni koji su boljeplasirani u svakom polufinalu prenose po dvije pobjede, dok onaj nižeplasirani starta s jednom pobjedom.  u utrci, pa su stoga kvalifikacije izuzetno važne.

image
AFP
12. rujan 2024 20:08