StoryEditorOCM

ZOV OCEANAObjavljena knjiga o nevjerojatnom pothvatu: Francuz oplovio svijet u brodiću od četiri metra!

Piše M. ILIĆ
23. siječnja 2023. - 18:21

Oko svijeta s mojim Baluchonom naziv je knjige koju je nedavno izdao Yann Quenet, sada već čuveni Francuz koji je tri godine plovio svijetom u svom malom brodiću od svega četiri metra koji je sam izgradio za, kako kaže, 4 tisuće eura. Na 279 stranica Quenet priča o svom nevjerojatnom pothvatu u koji je krenuo posve sam, kao zanesenjak koji voli crtati, pa je sam skicirao brodić i na koncu ga sagradio vlastitim sredstvima, odlučivši se na put oko svijeta od proljeća 2019. godine.

Velik izazov na dugom putu bile su mu zalihe hrane, a posebice vode. Kod svake opskrbe u lukama na putu natrpao bi malu kabinu zalihama konzervi i dehidrirane hrane, a budući da nije imao uređaj za desalinizaciju, ograničio je potrošnju vode na dvije litre dnevno. Treba napomenuti da brodić nije imao ni motor, a ni sredstva za komunikaciju s ostatkom svijeta.

- Odavno sam o tome sanjao, sada sam ostvario svoj san. Pomalo sam tužan zbog završetka putovanja, ali i sretan što sam se vratio obitelji - rekao je na kraju svoje avanture koju je završio u rodnoj luci Saint Breuc.

image

Yann Quenet

Sada je zaokupljen promocijom svoje knjige po francuskim gradovima, ali i novim projektom - jedrilicom tek nešto većom od prethodne, kojom također planira na dugo putovanje.

Yann njome planira najprije oploviti sjeverni Atlantski ocean, a zatim se uputiti prema krajnjem jugu Južne Amerike. Potom je mislio prevaliti sve oceane oko 40. stupnja zemljopisne širine.

Baluchon 2, kako ga je Yann krstio, ima iste linije kao i originalni dizajn, ali je 20 cm duži i imat će brojne izmjene kako bi se poboljšale njegove performanse i nosivost. Budžet će također biti nešto veći: 6000 eura. Novi brod imat će i bolju toplinsku izolaciju, te udobniju unutrašnjost. U planovima je i instalacija genakera.

- Volio bih da moja knjiga inspirira sve one sanjare da ostvare svoje snove. Mali brod, ali velika avantura - rekao je.

image

Yann Quenet

18. travanj 2024 04:12