StoryEditorOCM

‘Baština Neretve‘Neretvanski lađari osvajaju New York! Tim od 11 članova veslat će oko Manhattana

Piše Mirko Crnčević/SD
7. listopada 2024. - 10:08

U Starome Gradu na otoku Hvaru nedavno je okončano peto izdanje međunarodne manifestacije brodova, mora i mornara ‘Dani u Vali‘ u čijem fokusu je očuvanje hrvatske pomorske baštine.

Dakle, u tom smislu široj javnosti je predstavljena naša maritimna i kulturna baština, međutim, u bogatom i dobro osmišljenom programu zainteresirani su se mogli upoznati još s tradicijskim zanatima, brodograditeljskim, ribarskim, nautičkim, pa i kulinarskim umijećima s kojima su posjetitelji doista bili zadovoljni.

Među sudionicima manifestacije bila je i udruga "Baština Neretve" iz Opuzena, poznata po očuvanju i promicanju neretvanske tradicije. Ona je festivalu dala poseban pečat predstavivši svoju naširoko znanu lađu koja nije samo sredstvo transporta, već simbol ponosa i povezanosti s prirodom, značajan dio identiteta ljudi iz Neretvanske doline.

Naravno, nisu zaboravili ni jedan od najprepoznatljivijih specijaliteta svoga kraja – neretvanski brudet. Autentični način pripreme tog izvrsnog jela očarao je čak i one koji vjeruju jedino u ‘morske delicije‘, no poslovično spretni Neretvani, boravak u drevnom Farosu također su iskoristili za promociju čuvenog Maratona lađa, ali isto tako predstavljanje svojih dosadašnjih gostovanja u nekoliko europskih zemalja (Venecija, Brest, Sète, Prag...).

image
‘Baština Neretve‘...

A sada kada su se u svoj rodni kraj tek vratili s najsunčanijeg hrvatskog škoja od predsjednika udruge Miljenka Milojka Glasovića, istinske legende koja je ustvari spasila neretvansku lađu od izumiranja, ekskluzivno doznajemo da je udruga angažirana i na organizaciji projekta "Lađa u New Yorku" (Libertas – bene pro toto libertas venditur auro), koji će se realizirati u svibnju 2025. godine.

Prijevoz, putovanje i sam boravak u Americi uistinu su zahtjevne stavke pa su na tom poslu, osim udruge, naročito angažirani gospoda Thierry Paul i Pavo Jerković, zatim "Rocking the Boat" i "The Village Community Boathouse" (za sudjelovanje mladih), "The Kayak Foundation", Hrvatsko-američka zajednica u New Yorku te hrvatske kulturne skupine, obrtnici, prodavači hrane...

Očekuju se i daljnji kontakti u tom smislu, a svakako bi bio red da sve to također podupru resorna ministarstva Vlade RH te gradovi i općine iz Doline Neretve.

image
‘Baština Neretve‘...

Prema tome, mi radimo na organizaciji jednog kulturno velikog veslačkog događaja, riječ je o ambicioznoj i uzbudljivoj inicijativi koja će na originalan način promovirati hrvatsku baštinu i kulturni značaj u New York City.

Kombiniranjem veslanja, simbolike i suradnje s mladima i lokalnim zajednicama, događaj ne samo da slavi hrvatsku povijest, već također potiče osnaživanje mladih, ravnopravnost spolova i izgradnju zajednice – pripovijeda nam Glasović.

image
‘Baština Neretve‘...

Thierry Paul - koordinator kakvog treba tražiti

A što bismo rekli o koordinatoru projekta Thierry Paulu, profesoru kibernetičke sigurnosti na Sveučilišnom koledžu ‘Nelson Mandela‘ u Poitiersu, on je Francuz i Hrvat porijeklom iz Komina koji je osim svoje akademske karijere duboko posvećen promicanju hrvatske kulturne baštine.

Do sada je uspješno vodio nekoliko međunarodnih projekata s Udrugom lađara Neretve i, kako sam kaže, imao sreću surađujući s njima voditi i organizirati nekoliko značajnih veslačkih događaja, kao što su primjerice preveslavanje La Manchea lađom, nezaboravan veslački događaj na rijeci Temzi u Londonu, gostovanje u Beču...

Oduševljen sam što ćemo napokon i Amerikancima predstaviti tradicionalnu hrvatsku lađu, koja će iz svog zavičaja do New Yorka biti prevezena u kontejneru. Tim od 11 članova, točnije šest muškaraca, uključujući kormilara, i pet žena iz različitih veslačkih udruga doline Neretve, veslat će lađu oko Manhattana prvog dana i oko Otoka slobode drugog dana.

Veslačka ruta oko Manhattana bit će približno 51 kilometar, odnosno 32 milje, simbolizirajući slobodu i neovisnost, povezujući povijest Hrvatske s Kipom slobode i otokom Ellis, gdje su mnogi hrvatski imigranti prvi put stigli na taj kontinent. Veslanje oko Otoka slobode pretpostavlja udaljenost od samo 5 kilometara, ali zato nudi simboličnu i slikovitu, a time i nezaboravnu turu oko Kipa slobode – spominje Paul, koji svim srcem i dušom razvija taj poprilično složen projekt.

image
‘Baština Neretve‘...

Hrvatska zajednica u New Yorku će, kako i priliči, pružiti punu podršku za kulturne aspekte događaja, uključujući nastupe, prehranu, obrazovne aktivnosti... Dvodnevna proslava uključivat će kulturne izvedbe, hrvatsku kuhinju i edukativne radionice, stvarajući sveobuhvatan kulturni i društveni festival koji slavi povezanost hrvatske povijesti i američkog puta ka slobodi.

U tom smislu će svoj obol zasigurno dati i gospodin Pavo Jerković, naš proslavljeni ugostitelj koji je od 1990-ih godina kao ključna figura pokrenuo brojne inovacije u našem turizmu, bilo da je riječ o njegovom restoranu ‘Villa Neretva‘, safariju s lađama zadivljujućim rijekama, jezerima i rukavcima ili pak berbi mandarina koja u taj općenito atraktivni kraj privlači tisuće posjetitelja željnih sudjelovanja u lokalnim običajima i tradicijama.

07. listopad 2024 10:08