StoryEditorOCM

tradicijaNajribarskije misto na svitu: mali Komižani učili o alatima i ribama koje love njihovi očevi i djedovi

Piše S. Barčot
22. prosinca 2023. - 09:36

Epitet kako je “najribarskije misto na svitu” Komiža itekako čuva, pa je edukacija djece i osnovnoškolaca, ali i mališana vrtićke dobi, izuzetno važna za očuvanje tradicije grada na južnoj strani otoka Visa.

Stoga je Ribarska zadruga “Komiža” provela radionice s ciljem upoznavanja djece s ribarskim alatima, životinjskim vrstama koje obitavaju u moru, ribama koje love njihovi očevi, djedovi, a nekada i pradjedovi...

Učili su školarci i oni nešto manji, kako izgleda vrša, gdje se važe riba koja se ulovi, kako se čuva i u kojim hladnjačama, te kako je najvažniji pribor ribara, nakon udica – led!

Slagala su djeca i puzzle otkrivajući kako izgledaju te ribice u moru, od one opasne s “kljunom” sabljarke, do one svima drage na gradelama – tune, ali i sitne ribe koja je othranila cijeli otok, generacije i generacije stanovnika na škoju – srdelu!

Edukacija djelatnika Ribarske zadruge odlično je primljena od samih mališana, koji su ih “zasipali” pitanjima o tom podmorskom svijetu, dok se sve provelo uz podršku još jedne institucije kojoj je cilj zaštita cjelokupnog područja, a to je Geopark Viški arhipelag na čelu sa Lanom Schmidt, izvršnom direktoricom.

image

Kako koristiti i modernu tehnologiju u ribolovu

image

Školarci na edukaciji u Ribarskoj zadruzi

image

Trebalo je složiti i ‘ribarske‘ puzzle

image

Djeca na edukaciji u Ribarskoj zadruzi imali su i sat obuke u Geoparku Viški arhipelag

image

Mališani su ‘slagali‘ i ribice

image

Učilo se i o važnosti leda za ribare na moru

27. travanj 2024 11:31