StoryEditorOCM

čudovišta iz moraMitovi, bajke, legende: kako su lignje i kitovi u pričama izrasli u strašna morska bića

Piše OM
3. lipnja 2024. - 09:13

Sirene, divovske lignje, ukleti brodovi...za mitološka stvorenja i pojave zna svaki narod koji živi uz more. Legende su nastale davno, kada je more bilo velika nepoznanica i za same mornare koji bi se usudili otisnuti na pučinu. Kasnije, na sigurnom, na obali, priče su rasle i mijenjale oblik a u nekima je ostalo i zrnce istine, piše The Collector.

Evo najpoznatijih morskih čudovišta i legendi:

Divovska lignja

1.Kraken ili divovska lignja opisana je još u 12. stoljeću. Spomenuo ju je norveški kralj Sverre Siggurdsson. To čudovište koje je kracima hvatalo brodove i prevrtalo ih te jelo mornare u pričama je prvo imalo oblik velikog raka a kasnije je zadobilo oblik lignje ili hobotnice.

Slikari su slikali lignju koja pipcima krši jarbole i povlači u dubinu goleme jedrenjake a našla je mjesto i u romanu Julesa Vernea "Dvadeset tisuća milja ispod mora". Norvežani su ipak, prvi vidjeli na obali ostatke ovih uginulih životinja pa se pokazalo da nije riječ o pukoj izmišljotini.

Tek prije dvadesetak godina japanski su znanstvenici fotografirali veliku lignju, a potom jednu i uhvatili. Ovo stvorenje zbilja postoji, i nekada je moralo biti zastrašujuć prizor za moreplovce. Može narasti i do 15 metara ali, živi u velikim dubinama a sigurno ne može prevrtati jedrenjake.

Sirene - lijepe i opasne

2. Sirene žive u mitovima mnogih naroda, borave u moru ali i u rijekama, jezerima, pa čak i zdencima. U pravilu su lijepe, katkad "kompletne" žene a katkad imaju riblji rep. U starim pričama nisu dobronamjerne - divnim glasovima mame mornare kako bi se približili opasnim hridima. One riječne katkad se udaju za ljude i žive s njima ali u pravilu na kraju prevlada njihova riblja narav i odlaze u vodu. Odisej je uspio čuti njihovu pjesmu i ne nastradati jer je svojim mornarima voskom začepio uši. Kroz priče i filmove za djecu zadobile su mnogo plemenitiju narav.

Danas se općenito vjeruje da su nekada preplašeni - a možda i pijani mornari - u morskim kravama koje svakih dvadesetak sekundi izranjaju kako bi udahnule, ili pak u sredozemnim medvjedicama vidjeli ženska lica.

3. Proći između Scile i Haribde znači proći između dva zla, a jedno je gore od drugoga. Scila je prema grčkom mitu bila lijepa nimfa ali ju je ljubomorna Kirka pretvorila u zubato čudovište koje napada brodove. Katkad je prikazivana kao sirena s ribljim repom i psećim glavama.

Njena zla susjeda Haribda je vir koji usisava brodove. Samo najvješitiji moreplovci izvukli bi u susretu s njima živu glavu i čitav brod. Danas se drži da je njihova lokacijia u Mesinskom zaljevu gdje zbilja postoji morski vrtlog ali, ne osobito opasan.

Holandez još plovi

4. Ukleti Holandez navodno i danas brodi morima a tako će biti do sudnjeg dana. Riječ je o jedrenjaku punom duhova koji brodi kroz oluju. Mnogi su se kleli da su ga vidjeli a nije ga dobro sresti - najavljuje nesreću.  

Priča kaže da se kapetan trgovačkog broda iz  Nizozemske istočnoindijske kompanije vraćao s uspješne trgovačke misije u Indiji. Dok je zaobilazio Rt dobre nade, presrela ga je strašna oluja. Njegovi su ga mornari molili da potraži zaklon no on se žurio vratiti u Amsterdam i dobro zaraditi.

 Bogohulio je  i zaklinjao se da će završiti putovanje makar to trajalo do Sudnjeg dana. Brod je izgubljen u oluji s kapetanom i njegovom posadom osuđenom na plovidbu oceanima zauvijek.

Viđenje ukletog jedrenjaka danas se objašnajva optičkom varkom, fatamorganom.

5. Čudovište Levijatan strašna je morska neman, poznata još Iz Biblije.

Katkad se opisuje kao velika zmija, a katkad kao kit. U kršćanskoj ikonografiji i demonologiji  predodžba je Sotone. 

Drži se da je to čudovište, opisano i kao "velika riba" progutalo proroka Jonu koji je u njegovoj utrobi boravio tri dana. Priče o ovom čudovištu vjerojatno su potakli - obični kitovi.

Sva mitološka čudovišta u mašti rastu do neslućenih dimenzija a morski organizmi koji mogu izazvati ozbiljne nevolje poput otrovnih riba ili meduza u pravilu su mnogo manji.

26. lipanj 2024 20:22