StoryEditorOCM

LOSINAVALošinj domaćin manifestacije posvećene pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka

Piše OM
7. rujna 2024. - 10:39

Počinje manifestacija Losinava, posvećena pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja, koja traje od 7. do 21. rujna.

Ovaj festival vraća otok u zlatno doba lošinjskog pomorstva, a posjetitelji će moći saznati više o bogatoj povijesti brodogradnje i pomorstva, poput činjenice da je brod Imperatrice Elisabetta sagrađen u malološinjskom brodogradilištu 1875. godine, te da je Lošinj nekada imao čak osam brodogradilišta.

Program uključuje pet regata, sportska natjecanja, koncerte, edukativna predavanja i radionice. Festival je ove godine posvećen Agostinu Straulinu, jedriličaru iz Malog Lošinja koji je osvojio olimpijsko zlato u Helsinkiju 1952. i srebro u Melbournu 1956. Spomen obilježje Straulinu bit će otkriveno 10. rujna ispred njegove rodne kuće.

Otvaranje manifestacije 7. rujna uključuje 12. Lošinjsku regatu pasara na vesla, a tijekom večeri održat će se Veloselska regata maštela u Velom Lošinju. Osim regata, u programu su i radionice pletenja ribarskih mreža te promatranje neba.

U drugom vikendu festivala, 14. rujna, održava se Pomorska večer i 42. Lošinjska regata krstaša, koja privlači brodove iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Posljednja regata festivala bit će 48. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra, 21. rujna, s ciljem očuvanja tradicijskih drvenih brodova.

Tijekom festivala, posjetitelji mogu doživjeti život pomoraca kroz VR naočale na logeru Nerezinac i sudjelovati u vođenim turama koje oživljavaju lošinjsku pomorsku povijest, piše Novi List.

16. rujan 2024 21:20