StoryEditorOCM

SAMOUBILAČKI POTHVATKruzer spasio Australca nasred Tihog oceana, pogledajte u kakvom su ga stanju našli

Piše OM
11. listopada 2023. - 12:55

Tom Robinson (24)  iz Brisbanea kao da je inspiraciju za svoj gotovo samoubilački poduhvat dobio čitajući Robinsona Crusoea, čak im i imena nalikuju.

Čovjeka iz Brisbanea koji je namjeravao postati najmlađa osoba koja je ikada veslala preko Tihog oceana spasio je kruzer nakon što mu se brod prevrnuo. Njega otkrio je australski brod P&O Cruises Pacific Explorer južno od Vanuatua u petak ujutro.

Kruzer je u tom trenutku na devetodnevnom povratnom putovanju od Aucklanda na Novom Zelandu do pacifičkih otoka.

Zrakoplov je otkrio Robinsona 185 km od Vanuatua, na vrhu trupa njegovog ručno izrađenog čamca. Preko noći kapetan je primio poziv za pomoć od Centra za koordinaciju spašavanja na moru Nove Kaledonije i odmah je promijenio kurs kako bi spasio gospodina Robinsona, nakon što su potvrdili njegovu lokaciju, brod za krstarenje krenuo je 200 km obilaznicom kako bi pokupio nasukanog čovjeka. Došli su do njega u 7 ujutro. Dobio je medicinsku skrb i liječenje zbog dehidracije i opeklina od sunca, piše Explorers web.

Robinson je donedavno bio na otoku Vanuatu, njegovoj posljednjoj postaji u nizu od Perua do Australije. Dana 1. listopada započeo je posljednju etapu svog putovanja kući. Na moru je bio samo tri dana i 22 sata kada se 5. listopada dogodila katastrofa.

Napustio je Vanuatu i krenuo preko Bougainvilleskog tjesnaca, koji ima notorno jake struje i vjetar. Golemi val udario je kroz glavni otvor, poplavio kabinu i preokrenuo njegov čamac.

image
Screenshot/youtube

“Samo sam sjedio u čamcu i razmišljao o večeri, a milisekundu kasnije bio je naopako”, rekao je za New Zealand Herald.

Robinson je isplivao iz kabine koja je brzo poplavila i izvukao se na trup čamca.

"S obzirom na stanje u kojem sam se nalazio, najbolja opcija za mene je bila sjediti na vrhu prevrnutog trupa i držati se." Svezao je uže oko struka i  pričvrstio se za čamac. Valovi su nastavili udarati o trup, a spas je čekao gotovo 14 sati.

Zrakoplov je otkrio Robinsona 185 km od Vanuatua, na vrhu trupa njegovog ručno izrađenog čamca.

Nakon što su potvrdili njegovu lokaciju, brod za krstarenje krenuo je 200 km obilaznicom kako bi pokupio nasukanog čovjeka. Došli su do njega u 7 ujutro. Dobio je medicinsku skrb i liječenje zbog dehidracije i opeklina od sunca.

Brod će stići u Auckland za dva dana. Od tamo će Robinson odletjeti kući u Brisbane, prenosi Explorers web.

To je tužan kraj Robinsonovog putovanja. Započeo je u Limi 2. srpnja 2022. i natjecao se da bude najmlađa osoba koja je sama preveslala Tihi ocean. Dizajnirao je i napravio svoj 7,3 metarski čamac Maiwar.

29. travanj 2024 00:53