StoryEditorOCM

crteži u pijeskuKreacije s ušća Neretve: ova umjetnička djela ne traju dulje od dana jer ih plima briše centimetar po centimetar

Piše Ante Šunjić/DV
25. rujna 2022. - 10:05

Na ušću rijeke Neretve proteklih dana mogao se vidjeti kreativan spoj umjetničkog izričaja i prirode, jer su umjetnici posjetili Sand art festival u Opuzenu i u pijesku stvarali radove vrijedne divljenja.

Crtanje u pijesku ušća Neretve započeo je Slama Land Art prije nekoliko godina u sklopu Art Festival Zen Opuzen, a danas je to zaseban događaj koji se održava svake godine nakon što ljeto malo popusti.

”Meni je prekrasan osjećaj, zato što se stvara mogućnost za novi. Meni je samo bitno da ga snimim, da ga uspijem snimiti prije nego što dođe plima, uglavnom polako se to događa kad je ovako mirno vrijeme tako da ima vremena. Ja vidim kad polako voda nazire, počne “papati” crtež i onda dignem dron”, rekao je za Dubrovački vjesnik Nikola Faller, akademski kipar i začetnik festivala.

image

Sand art festival u Opuzenu

Life And Ventures./

Pokrovitelj Sand art festivala je Turistička zajednica Grada Ploča, a direktorica Maja Erak ističe kako je ljudima ovo događanje zanimljivo i svaki put kad vide slike ostanu bez teksta. Erak ističe kako i Neretva ima svoje krugove u žitu, samo što su neretvanski u pijesku i teško da će ih itko ikad dešifrirati.

”Za ušće Neretve moramo reći da je posebno, prelijepo, jedinstveno, ali da to sve može biti i na višem nivou rijetki mogu povjerovati. Za to se pobrinuo Nikola Faller, akademski kipar iz Osijeka, koji nam je prije tri godine dokazao da ljepotu doline Neretve može još “uljepšati” svojim crtežima na pijesku koji traju samo do pojave plime. Život takvih crteža traje svega nekoliko sati, ali zabilježeni dronom postaju besmrtni. Upravo su snimke Nikolinih crteža obišle čitav svijet i zapele za oko i najvećim medijskim kućama koje su ih objavile promovirajući ljepotu sredine u kojoj živimo”, rekla je Erak, naglasivši kako je vrijednost crteža na pijesku prepoznala i Turistička zajednica Grada Ploča, te s Nikolom dogovorila suradnju kroz Festival pijeska, koji se ove godine održao drugi put. Festival se održava za vrijeme punog mjeseca jer tada oseka duže traje te je i vijek trajanja crteža duži nekoliko sati.

image
Life And Ventures./

Sand Art Neretva Festival ima i goste. Autoru crteža pomažu umjetnici iz raznih krajeva Hrvatske koji imaju želju okušati se u crtanju na pijesku i na taj način uveličati manifestaciju dok se za sljedeću godinu planira da manifestacija dobije međunarodni karakter.

”U sklopu festivala održavaju se radionice s djecom, jer je izuzetno važno probuditi kod najmlađih osjećaj veličine, ljepote i izuzetnosti kraja u kojem žive, a ono što je također važno naglasiti je da se kroz festival održavaju edukativna predavanja o zaštiti prirode i očuvanju njenog integriteta te da festival nema masovni karakter. Stoga nije čudno da svi zajedno već sad veselimo sljedećem izdanju festivala”, zaključila je Erak.

Ovaj put smo i mi poslali poruku ravno u svemir i skužili koliko je lako doseći zen na ušću Neretve. Svemirci, skužajte ako smo vas zbunili - objavili su entuzijasti na Facebook stranici Life and Ventures iz Ploča, koji su napravili sjajne fotografije i video zapis, a i sami su se okušali u crtanju.

image
Life And Ventures./

”Nikolu Fallera (umjetnicko ime Slama) upoznali smo prije pet godina tijekom festivala Zen Opuzen. To je ujedno bila i prva godina crtanja u pijesku na Ušću Neretve, a nastavilo se i svaku iduću godinu. Kako smo se već tad bavili fotografijom i imali dron za fotografiranje iz zraka, smatrali smo kako bi bilo zanimljivo fotografirati oblike koje je Slama radio u pijesku. Već tad nam je pričao o ideji samostalnog festivala crtanja u pijesku koja je i realizirana prošle godine. Dosad se još nismo okušali u crtanju u pijesku i odlučili smo to učiniti ove godine, čisto iz zabave i bez nekog prethodno pripremljenog oblika. Crtali smo iz glave pa što ispadne na kraju. Inače smo često na ušću Neretve i ovaj događaj nam je bio jedan sasvim drugačiji doživljaj ove lokacije. Odmah po dolasku smo izabrali naš mali sprud, posudili grablje i počeli s crtanjem. Moramo priznati da nismo mislili da će biti toliko opuštajuće koliko je bilo, upali smo u neki svoj ritam i svijet, zanemarujući sve što se događa oko nas. Zanimljiva nam je i činjenica da nijedan od ovih oblika ne traje više od jednog dana budući da je plima još dok smo crtali krenula brisati centimetar po centimetar našeg crteža. Smatramo da je ovo jedan od najposebnijih događaja u dolini Neretve i nadamo se da ćemo gledati još dosta zanimljivih kreacija u pijesku u godinama koje dolaze”, rekli su nam Andrea i Mario iz Life and Ventures.

24. travanj 2024 13:44