StoryEditorOCM

Shark chaserKako je svjetski poznata kuharica smišljala recepturu za smjesu koja odbija morske pse

Piše V.V.
12. svibnja 2024. - 10:27

Julia Carolyn Child (1912. – 2004.) svjetsku je slavu stekla i u povijest se upisala brojnim knjigama i kulinarskim TV programima kojima je američkoj publici približila francuska jela. Prije nego što je nakon Drugog svjetskog rata otišla u Pariz, gdje je otkrila francusku kuhinju i u nju se zaljubila, Julia Child radila je za američki Office of Strategic Services, odnosno službu prethodnicu CIA-e. U timu sa znanstvenicima s Harvarda smišljala je recepturu za smjesu koja bi odbijala morske pse.

Nakon eksperimentiranja sa stotinjak različitih supstancija, poput trulog mesa morskih pasa, organskih kiselina i raznih soli, Julia i njezin tim došli su do zaključka da morske pse najbolje odbija bakreni acetat pomiješan s crnim pigmentom. Okrugli kolač promjera 10 centimetara od te smjese je, kao Shark reppelent ili Shark chaser, ubrzo postao standardni dio opreme za spašavanje američkih mornara i pilota. Ta je smjesa trebala morske pse držati podalje od mornara i pilota, ali i od podmorskih mina kojima su radoznali morski psi prilazili i tako ih aktivirali.

25. studeni 2024 09:34