StoryEditorOCM

‘onečišćuje okoliš‘Južnokorejska delegacija krenula u Iran kako bi zatražila puštanje zaplijenjenog tankera i posade

Piše OM
7. siječnja 2021. - 12:26

Južnokorejska delegacija u srijedu je krenula u Iran kako bi zatražila puštanje tankera i njegove posade koju su iranske snage zaplijenile, prenosi Pomorac.net.

Iran je u utorak porekao da brod i njegovu posadu drži kao taoce, dan nakon što su zaustavili tanker u blizini Hormuškog tjesnaca.

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila tanker pod južnokorejskom zastavom: ‘Iz njega je curila nafta, zagađivao je more!‘

Zapljena MT Hankuk Chemi doživljava se kao pokušaj Teherana da ostvari svoje zahtjeve, samo dva tjedna prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost u Sjedinjenim Državama. Iran želi da Biden ukine sankcije koje je uveo odlazeći predsjednik Donald Trump.

Ministarstvo vanjskih poslova Seula pozvalo je u utorak iranskog veleposlanika da zatraži prijevremeno puštanje tankera i njegove posade. Iran je rekao da je brod zadržan zbog onečišćenja okoliša.

U izvješću dostavljenom parlamentu, ministarstvo izjavljuje da Južna Koreja preispituje je li brod kršio međunarodne zakone vezane uz zagađivanje vode – kako tvrdi Teheran, ali i je li ga Iran kršio tijekom postupka ukrcaja i pljenidbe.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje Choi Jong-Kun trebao bi posjetiti Teheran u nedjelju, posjet koji je prethodno bio zakazan i tijekom kojeg će se razgovarati o nizu bilateralnih pitanja, priopćilo je ministarstvo u utorak.

Kao odgovor na zapljenu, japansko Ministarstvo infrastrukture, prometa i turizma upozorilo je japanske brodare da budu oprezni u operacijama na tom području.

image
Zaplijenjeni južnokorejski tanker
AFP
24. travanj 2024 20:09