StoryEditorOCM

ceremonijaJedriličarski klub Split povodom Igara u Parizu podiže olimpijsku zastavu, evo detalja

Piše Sandra Barčot
22. srpnja 2024. - 15:00

Jedriličarski klub Split, povodom otvaranja i početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, upriličit će podizanje olimpijske zastave.

- Planirana ceremonija podizanja Olimpijske zakazana je za sutra, utorak (23. srpnja) u 19 sati na našem klupsko platou i naravno kako će zastava vijoriti do završetka igara, najznačajnije sportske manifestacije – doznajemo od prvog čovjeka ovog kolektiva "sa okusom mora, soli i vitra" Marka Bertolina, koji navodi i ovo:

- Članica našeg kluba Elena Vorobeva, izborila je normu za Olimpijadu u klasi ILCA6, te će braniti boje JK Splita i Hrvatske na regatnom polju u Marseillesu. Elena je već u Francuskoj gdje se priprema za skorašnji početak natjecanja. Naime, olimpijska regata za klasi ILCA6 starta 1. kolovoza, što svi s nestrpljenjem očekujemo.

Naime, u povijesti JK Split, ovo je treći nastup na Olimpijskim igrama gdje imaju svog predstavnika.

- U jedrenju je inače jako teško izboriti normu za OI, te je omogućen nastup samo najboljima iz pojedine države, koji ujedno moraju izboriti i međunarodno postavljenu normu. Velika je čast biti u društvu vrhunskih sportskih klubova koji su dali predstavnike na Olimpijskim igrama – s ponosom nam zbori Marko Bertolino, predsjednik sportskog kolektiva iz splitske Lučice, uoči svečanog podizanja olimpijske zastave u njihovoj sportskoj marini.

Što se pak ostali hrvatskih jedriličara tiče, naših uzdanica iz CRO-team, prva će na regatno polje Palma Čargo, jedriličarka na dasci odnosno iQFOil, članica drugog splitskog kluba JK Labuda, koja prvi plov jedri 28. srpnja. Ovo je njen prvi nastup na Olimpijadi.

Isti dan, na drugom regatnom polju nadmetat će se i Zadrani, Šime i Mihovil Fantela iz JK Sveti Krševan. Stariji Šime već ima zlatnu olimpijsku medalju u klasi 470 koju je 2016. osvojio sa flokistom Igorom Marenićem, dok sada jedri u drugoj klasi 49er, sa mlađim bratom.

Što se „laseraša” tiče Elena Vorobeva (JK Split), te Filip Jurišić Gašo iz splitskog Mornara, na regatno polje će znači 1.kolovoza.

Dok zadnji na olimpijsku scenu izlazi Martin Dolenc u formula kiteu, odnosno jedrenju daske sa zmajem umjesto jedra i to 4. kolovoza. Mladom surferu iz Istre ovo prvi nastup na Olimpijadi.

08. rujan 2024 02:10