StoryEditorOCM

Ulovljeni DionizJavnosti predstavljena antička brončana figurica koja je dvije tisuće godina ležala u moru

Piše M. I.
6. lipnja 2024. - 08:26

U obnovljenoj crkvici sv. Ivana u Hvaru, otvorena je izložba "Otočki Dioniz".

Pronađena osamdesetih godina u mreži hvarskog ribara kod Paklenih otoka, otkupljena prije devet godina, restaurirana i konzervirana višegodišnjim naporima stručnjaka, antička brončana figurica mladića koja je 2 tisuće godina ležala u moru predstavljena je konačno javnosti.

- Zbirka podmorske arheologije Muzeja hvarske baštine iz Hvara obogaćena je recentno antičkom brončanom figurom, jedinom takve vrste na otoku Hvaru. Figura je to nagog mladića, visine 30,5 cm, rijedak i veoma vrijedan arheološki artefakt. Otkupljen od obitelji mještanina, koji je predmet izvukao iz mora mrežom, loveći ribu, navodno, uz pučinsku stranu Paklenih otoka, prije 40 tak godina - kažu iz Muzeja.

image
Đani Ivančević/Grad Hvar

Izložba je posvećena ovom rijetkom i veoma vrijednom arheološkom artefaktu, jedinom takve vrste na otoku Hvaru, za kojeg se pretpostavlja da je rimska kopija skulpture grčkog Dioniza, zaštitnika zemlje, vina, zabave i teatra.

O izložbi, skulpturi i suradnji na očuvanju baštine govorili su predstavnici organizatora: ravnatelj Muzeja hvarske baštine Joško Bracanović, autorica izložbe i viša kustosica Muzeja Nives Tomasović te voditeljica Odsjeka za kulturu i odnose s javnošću Grada Hvara Katija Vučetić.

Iako je figura očišćena i destruktivni procesi zaustavljeni, slijede daljnji postupci obrade i trajna zaštita, stoga je ovo predstavljanje prilika javnosti da se bolje upozna sa zanimljivom pričom otočkog Dioniza.

Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, a bit će otvorena do 25. lipnja, u vremenu od 19 do 22 sata.

image
Đani Ivančević/Grad Hvar
18. lipanj 2024 05:35