StoryEditorOCM

‘Masai Mara‘Iz kineskog brodogradilišta isporučen prvi kontejnerski brod na svijetu s pogonom na amonijak

Piše OM
2. lipnja 2023. - 08:58

Prvi kontejnerski brod na svijetu s pogonom na amonijak, CMA CGM Masai Mara, kršten je na posebnoj ceremoniji koju je 27. travnja organizirao kineski brodograditelj Qingdao Shipyard, a službeno je isporučen 23. svibnja.

Brod od 5.900 TEU izgrađen je za belgijskog brodovlasnika CMB, a brodom će upravljati najveći francuski brodar CMA CGM, javlja Offshore Energy.

CMA CGM Masai Mara dug je 240 metara, širok 42,8 metara, a može prevoziti i do 1.150 rashladnih kontejnera. Napredne značajke broda uključuju visoku razinu automatizacije i inovativni dual fuel pogonski sustav na amonijak i dizel. Iz brodogradilišta kažu da brod ima malu potrošnju energije te da konstrukcijske karakteristike omogućuju usklađenost sa svim najnovijim propisima Međunarodne pomorske organizacije.

Brod pripada novoj generaciji kontejnerskih brodova srednje veličine optimiziranih za regionalni kontejnerski prijevoz, a može se koristiti na različitim globalnim rutama, osim polarnih, čime je omogućena fleksibilnost, prenosi Pomorac.hr.

23. rujan 2023 19:02